ep april 28 2020 - washington dc usa president donald trump looks on as dr deborah birx white house
Contacto

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha informat el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, que els EUA faran permanent la congelació de fons a l'organització i "reconsiderarà" la seva pertinença en un termini de 30 dies si no fa "millores substancials" en el marc de la pandèmia del coronavirus.

"L'informo que si l'OMS no duu a terme millores substancials importants en els pròxims 30 dies, faré permanent la meva congelació temporal del finançament dels Estats Units a l'OMS i reconsideraré la nostra pertinença a l'organització", ha indicat Trump en una carta dirigida a Tedros que ha difós a través del seu compte de Twitter.

"No puc permetre que els impostos dels americans continuïn finançant una organització que, en el seu estat present, clarament no serveix els interessos dels Estats Units", ha afegit.

Mitjançant la missiva, Trump ha concretat que, al seu judici, l'OMS ha fallat en la resposta contra la COVID-19 i ha remarcat l'"alarmant falta d'independència" de l'organisme de Nacions Unides respecte a la Xina, país on es va originar el nou coronavirus.

"És clar que els seus repetits passos en fals i els de la seva organització responent a la pandèmia han estat extremadament costosos per al món", ha assenyalat el mandatari nord-americà a la carta, en què mostra una cronologia de les accions dutes a terme per l'OMS des de desembre de 2019.

"L'única manera perquè l'OMS pugui avançar és si, de fet, demostren independència respecte a la Xina", ha insistit, abans d'avisar que "es necessita una acció ràpidament". "No tenim temps per perdre", ha asseverat. En aquest context, el president dels EUA ha acusat l'OMS d'"ignorar" les "creïbles" informacions que apuntaven a la propagació del coronavirus a Wuhan a principis de desembre de 2019 "o fins i tot abans", incloent-hi reportatges apareguts a la revista mèdica 'The Lancet'.

Quant a la transmissió de persona a persona, Trump ha criticat que les autoritats taiwaneses en van informar l'OMS el 31 de desembre però que "l'OMS va preferir no compartir aquesta informació crítica amb la resta del món, probablement per raons polítiques".

En referència a la Xina, Trump ha rebutjat que les autoritats del país asiàtic "no van informar" l'OMS del risc de salut pública en el període marcat per les Regulacions Internacionals de Salut, de 24 hores, i no ho van fer fins al 31 de desembre, segons la carta, que consta de quatre pàgines.

AFIRMACIONS "ENGANYOSES I INEXACTES"

D'altra banda, el mandatari nord-americà ha assegurat que l'OMS ha pronunciat "repetidament" afirmacions sobre el coronavirus que eren "grollerament inexactes o enganyoses". Ha citat per exemple, el 21 de gener, quan el president xinès, Xi Jinping, "segons els informes, va pressionar" Tedros perquè "no declarés el brot de coronavirus com una emergència". Segons Trump, Tedros, l'endemà "li va dir al món que el coronavirus no plantejava una emergència de salut pública d'abast internacional".

El president dels Estats Units també ha criticat que Tedros "va fracassar" en intentar que la Xina admetés rebre al país a un comitè d'experts mèdics internacional de l'OMS. "Com a resultat, aquest equip crític no va arribar a la Xina fins al 16 de febrer (...) i fins i tot després no es va permetre l'equip visitar Wuhan fins als últims dies de la seva visita". "Notablement, l'OMS va mantenir-se en silenci quan la Xina va negar als dos membres americans de l'equip l'accés total a Wuhan", agrega Trump.

Noticias relacionadas

contador