ep el presidente ruso vladimir putin
Dmitry Azarov

Rússia no farà marxa enrere en el seu pla per desplegar armes nuclears tàctiques a Bielorússia malgrat les nombroses crítiques que la iniciativa ha rebut les últimes hores per part dels països occidentals. "Una reacció d'aquest tipus no podrà tenir impacte als plans de Rússia", ha declarat Dimitri Pexkov, principal portaveu del Kremlin.

Aquest dissabte, el president rus, Vladímir Putin, donava a conèixer l'acord aconseguit amb Bielorússia per al desplegament d'armes nuclears tàctiques de curt abast a terra bielorús com a resposta a la intenció del Regne Unit de subministrar armament amb urani empobrit a l'Exèrcit ucraïnès.

Putin va afirmar que la mesura no viola els tractats de no-proliferació i que les armes romandran en tot moment sota control de Moscou.

"No hi ha res inusual en això. En primer lloc, els Estats Units ho han fet durant dècades i nosaltres hem acordat (amb Bielorússia) que farem el mateix, sense violar les nostres obligacions, enfatitzo, sense violar les nostres obligacions respecte a la no proliferació d'armes nuclears", va destacar el mandatari rus.

Putin també va avançar al canal Rassia 24 que "deu aeronaus estan a punt per utiltizar aquest tipus d'armes" i va anunciar la construcció d'una instal·lació especial d'emmagatzematge d'armes nuclears tàctiques que serà completada l'1 de juliol.

El pla ha disparat totes les alarmes a Occident davant la retòrica nuclear del president rus, ja que Bielorússia és un país adjacent amb Ucraïna i amb tres membres de l'OTAN: Polònia, Lituània i Letònia.

Així mateix, l'acord arriba després que el Kremlin decidís suspendre la seva participació a l'últim acord bilateral amb Washington per al control de les armes nuclears, el New Start.

Des de la Unió Europea han afirmat que estan preparats per a tots els escenaris. "Com ja hem dit abans de l'inici de la invasió de Rússia, estem preparats per a tots els escenaris i vam revisar aquesta preparació mentre veiem desenvolupar el conflicte i que escala l'agressió", ha afirmat el portaveu comunitari d'Exteriors, Peter Stano.

Si es compleix el que ha anunciat Putin, "seria una escalada", ha afirmat el portaveu, que ha afegit que "posaria en perill la seguretat europea i no quedaria sense resposta per part dels Estats membres".

L'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, també ha avisat que la UE respondrà amb noves sancions si finalment Rússia envia armes nuclears a Bielorússia. En aquest sentit, els 27 buscaran desbloquejar les sancions contra Bielorússia i aprovar una nova ronda de restriccions contra Moscou.

L'OTAN, per la seva banda, ha definit la retòrica del Kremlin com a "perillosa i irresponsable" i ha titllat d'"enganyoses" les al·lusions a una participació dels aliats en una escalada nuclear.

Als EUA han preferit optar per la prudència i mitjançant un comunicat del Departament de Defensa només han recalcat que no hi ha indicis que Rússia pretengui fer servir les seves armes nuclears.

contador