petroleo rusia portada

Haitham Al-Ghais, secretari general de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), ha declarat durant la CERAWeek de Houston que, segons la seva opinió, el petroli rus ha estat "resilient i ha aconseguit trobar noves llars". A més, ha especificat que aquest nou mercat "no és només la Xina o l'Índia, és també Turquia".

Tot i això, Al Ghais també ha declarat que aquestes noves rutes trobades pel govern rus per al seu petroli no el preocupen, ja que considera això típic en produir-se una redirecció dels fluxos "de l'est a l'oest i de l'oest a l'est".

A més, Frederic Lasserre, cap d'investigació i anàlisi de Gunvor, ha opinat que l'escassetat de cru actual fa que sigui més viable per als governs sancionar Moscou topant els preus del petroli que limitant-ne la capacitat d'exportació.

En aquest mateix punt, Amos Hochstein, enviat dels Estats Units d'assumptes energètics, ha confirmat que la limitació dels preus, que es va fer per frenar els ingressos russos i no les exportacions, està funcionant com s'esperava. Aquest topall de preus es va posar en marxa el 5 de desembre pel G7, la Unió Europea i Austràlia, que el van fixar en 60 dòlars el barril màxim.

Tot i això, no tots els països reconeixen aquesta limitació de preus ni la compleixen, per la qual cosa el petroli rus es troba actualment a diferents preus.

D'altra banda, els CEO de Gunvor i Kuwait Petroleum han assegurat que el mercat del petroli està actualment estabilitzat i equilibrat, per la qual cosa comencen a desaparèixer els temors d'escassetat de cru, gas i combustible.

Segons les expectatives d'Al-Ghais, la Xina augmentarà la seva demanda de cru entre 500.000 i 600.000 barrils diaris el 2023 després de sortir de les restriccions pel coronavirus en què es troba actualment. La Xina és el primer importador del món de petroli, i per això el secretari general d'OPEP ha afirmat que "amb l'obertura de la Xina, som força optimistes, amb cautela".

Tot i això, a finals d'any l'escenari no és tan clar, ja que la pujada dels tipus d'interès, el temor d'una possible recessió mundial o l'augment de la demanda de la Xina quan surti de les restriccions pel coronavirus, "combinada també amb el que està passant amb els fluxos procedents de Rússia", fan que aquest any "l'entorn sigui més dur", com ha assegurat el vicepresident de CEPSA, Savvas Manousos.

contador