ep el secretario general de naciones unidas antonio guterres
NACIONES UNIDAS - Archivo

L'Organització de Nacions Unides (ONU) ja no es pot estrènyer més el cinturó. Aquest dimecres ha deixat a l'aire el pagament de les nòmines dels seus treballadors el novembre per la falta de diners. S'enfronta, segons ha dit, a la "pitjor crisi de liquiditat" en gairebé una dècada perquè els països membre no abonen les quotes corresponents per al pressupost ordinari.

Segons ha explicat el secretari general de Nacions Unides, el portuguès António Guterres, gairebé un terç dels estats membres no han pagat les seves quotes anuals. La situació és desesperada, tant que l'Assemblea General del mes passat a Nova York es va poder dur a terme gràcies al fet que s'havien emprès un seguit de retallades en la partida de despeses d'emergència a principis d'any.

"L'organització s'enfronta a una greu crisi financera", ha assenyalat Guterres en parlar davant la Cinquena Comissió de l'ONU, recull CNBC. En concret, ha parlat d'"una greu crisi de liquiditat". I, en casos com aquests, "l'equació és simple: sense diners en efectiu, el pressupost no pot executar-se correctament".

El portaveu de l'ONU, Stephane Dujarric, va explicar en un comunicat publicat aquest dimarts que, a finals de setembre, els Estats membres havien pagat només el 70% de la quota total per al pressupost ordinari, enfront del 78% que havien abonat durant el mateix període de l'any anterior. En concret, mentre que 129 països han pagat les seves quotes -el més recent és Síria, devastat per la guerra-, altres 64 encara han de pagar. Per això l'ONU recomana que ho facin "urgentment i en la seva totalitat", perquè a l'organització li falten un total de 1.300 milions de dòlars per poder tancar l'any.

ELS EUA, EL MAJOR DEUTOR

Guterres ha assegurat que la situació és límit, i ha remarcat que l'ONU s'ha vist obligada a treure diners de les reserves per a les operacions de manteniment de la pau per poder afrontar les despeses dels últims mesos. De fet, ara l'organització corre el risc d'"esgotar les reserves d'efectiu de les operacions de manteniment de la pau tancades i entrar al novembre sense prou efectiu per cobrir les nòmines".

Els EUA, que és el que més contribueix a l'ONU, és també el major deutor. Encara no ha pagat 381 milions de dòlars compromesos per a pressupostos anteriors, i deu 674 milions per als comptes d'aquest 2019, segons publica Reuters, que ha confirmat aquestes xifres amb la missió dels Estats Units davant l'ONU. El normal és que Washington pagui les seves quotes a la tardor, encara que aquesta vegada la situació que travessa Nacions Unides és molt més extrema. I podria empitjorar si el president nord-americà, Donald Trump, compleix les seves amenaces: creu que els EUA càrrega amb massa costos per finançar a l'ONU, i ha demanat reformes en aquest sentit.

Altres països que suposadament no han pagat les seves quotes anuals a l'ONU són Brasil, Iran, Israel, Mèxic, Aràbia Saudita, Corea del Sud i Uruguai. Segons Guterres, la setmana passada es va veure "obligat" a introduir una sèrie de "mesures extraordinàries" per fer front a l'"escassetat rècord d'efectiu". "Els llocs vacants no poden cobrir-se, els viatges es limitaran als viatges essencials, les reunions hauran de ser cancel·lades o ajornades", ha remarcat.

Guterres també ha advertit que la situació no només afectarà els principals centres de Nova York, Ginebra, Viena i Nairobi, sinó també les comissions regionals.

contador