amazonas fuego

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, que es troba al centre de les crítiques del panorama internacional pel foc que està arrasant fa dies la selva de l'Amazones, dijous va assenyalar que els agricultors podrien estar incendiant il·legalment la selva tropical, però en qualsevol cas, "les potències estrangeres no han d'interferir-hi". Així mateix, ha criticat Macron per no incloure-lo en la decisió de tractar la crisi durant la reunió del G-7.

Les crítiques al president brasiler per restar importància al foc que ha sacsejat el que és considerat un baluard davant el canvi climàtic, han sobrevolat el món i generat nombroses tensions.

Una d'elles va tenir lloc per xarxes socials amb el president francès, Emmanuel Macron i el secretari general de l'Organització de Nacions Unides, Antonio Guterres. Tots dos van mostrar per Twitter la seva preocupació per l'incendi que ha assolit una extensió rècord aquest any. El president brasiler no es va prendre bé aquests missatges i va dir que el que pretenien era ficar-se en els problemes nacionals. "Aquests països que ens envien diners, no ho fan per caritat... L'envien amb l'objectiu d'interferir en la nostra sobirania", va dir en una transmissió de Facebook en viu. No obstant això, aquest mateix dia amb anterioritat havia admès que únicament Brasil "no tenia els recursos suficients" per combatre el foc.

Una altra de les tensions es va generar quan l'homòleg de Bolsonario a França, Macron va declarar de nou per Twitter que la situació es tractava d'una "crisi internacional" que hauria de ser tractada durant la cimera del G-7 (en la qual no està Brasil), que se celebrarà dissabte a Biarritz, França. "No podem permetre més mal a una de les majors fonts d'oxigen i biodiversitat del planeta", ha declarat el president de Nacions Unides. Per la seva banda, el mandatari brasiler va mostrar el seu enuig davant la proposta de Macron: "El Govern brasiler roman obert al diàleg, basat en dades objectives i respecte mutu. El suggeriment del president francès que els assumptes amazònics es discuteixin al G7 sense la participació dels països de la regió evoca una mentalitat colonialista equivocada al segle XXI "ha assenyalat el president.

Pel que fa a l'incendi, el foc ha incrementat un 83% aquest any en comparació amb aquest mateix període l'any passat, segons xifres del govern. Tot i que els incendis són una ocurrència natural en aquesta seca època de l'any, els ecologistes van culpar del fort augment de les flames, als agricultors que van calar foc al bosc per aclarir la terra en la producció de pastures. Segons assegura Reuters, podria tractar-se d'una disputa dels agricultors enfront del president de dretes brasiler. Aquest ha afirmat en diverses ocasions que creu que el Brasil ha d'obrir l'Amazònia als interessos dels negocis, per permetre que les empreses mineres, agrícoles i de la fusta explotin els seus recursos naturals. A partir d'aquí, la resta és ben conegut, al llarg de la setmana, ha culpat les organitzacions no governamentals per haver provocat els incendis, sense aportar-ne proves, fins que recentment ha apuntat en direcció dels agricultors.

ANUNCI PER "AL DIA DEL FOC"

Els fiscals federals al Brasil van dir que estaven investigant un augment en la desforestació i els incendis forestals a l'estat amazònic de Pará i detectar si s'havia produït una reducció en el monitoratge i l'aplicació de les proteccions ambientals. Així mateix, també queda pendent d'investigació segons Reuters, un anunci que, segons els fiscals, va ser publicat en un diari local per animar els agricultors a participar en un "Dia del Foc", en el qual cremarien grans àrees de bosc " per mostrar a Bolsonaro la seva voluntat de treballar".

Tot i que Bolsonaro no cridi a la preocupació, ni col·laboració d'organismes exteriors, aquestes s'han alineat a favor de tractar la situació i arribar a una solució. Tals són els exemples del president de la cambra baixa del Brasil, Rodrigo Maia i, la Conferència Episcopal per a Amèrica Llatina. El primer ha anunciat que crearia "un comitè extern" per monitoritzar l'incendi de la selva, i es va comprometre a formar un grup "per avaluar la situació i proposar solucions al Govern". D'altra banda, l'organisme llatinoamericà ha cridat a "instar els governs dels països amazònics, especialment al Brasil i Bolívia, a les Nacions Unides i la comunitat internacional a prendre mesures serioses" per salvar una font tan important d'oxigen.

contador