usa biden critique les republicains pro trump prone un vote democrate aux midterms 20221019182125

Fox News ha arribat a un acord amb Dominion Voting Systems, propietària de màquines de recompte electoral, per evitar anar a judici. La companyia havia demandat la cadena de notícies per difamació, i li reclamava 1.600 milions de dòlars per danys i perjudicis, en haver difós Fox mentides sobre la validesa de les presidencials del 2020 que van donar la victòria a Joe Biden. Ara la cadena ha aconseguit evitar el judici pagant la meitat, 787,5 milions.

Les dues parts han anunciat l'acord 'in extremis', quan els membres del jurat de Wilmington (Delaware) ja estaven asseguts a les cadires per donar inici al judici. Ha estat en aquell moment quan el jutge Eric Davis ha anunciat que les dues companyies havien arribat a un acord, tot i que no n'ha donat més detalls.

"Les parts han resolt el cas", ha dit Davis. Poc després, Fox ha emès un comunicat celebrant la resolució amistosa i reconeixent les mentides. "Ens complau haver arribat a un acord en el nostre litigi amb Dominion. Reconeixem les sentències del tribunal que declaren falses certes afirmacions. Aquest acord reflecteix el continu compromís de Fox amb els estàndards periodístics més alts".

Cal recordar que en el judici, que havia de començar dilluns encara que el jutge el va endarrerir dimarts, deslligant així l'especulació sobre un possible acord que finalment s'ha confirmat, s'havia de dirimir si la cadena havia constituït un delicte de difamació, és a dir, si els seus periodistes van difondre la teoria del frau electoral sabent que no era certa.

Dominion havia denunciat Fox per difamació després d'haver transmès "de manera intencional" una sèrie de "mentides demostrablement falses, però devastadores" que van danyar la seva reputació, amenaçant, a més, "la seguretat personal de treballadors i clients" i causant a la companyia un "dany econòmic irreparable".

La causa semblava provada, i és que el jutge mateix va afirmar en les diligències prèvies que estava "clar com l'aigua" que Fox va mentir en assegurar que Dominion havia manipulat els resultats de les presidencials. A més, una sèrie de proves presentades a les fases prèvies del cas -declaracions jurades, correus o missatges telefònics- apuntaven que els presentadors eren conscients que estaven mentint en informar sobre l'alteració dels resultats electorals.

Fox sempre havia sostingut que les seves accions estaven protegides per la Primera esmena de la Constitució dels Estats Units, que protegeix la llibertat d'expressió, però nombroses auditories, recomptes de vots i proves presentades en altres casos judicials han demostrat que les eleccions no van ser alterades i van seguir el procediment legal establert. Per això, i potser amb vista a perdre el judici, finalment Fox ha cedit davant de Dominion i ha arribat a un acord.

Tot i que la de Fox no era l'única demanda per difamació que havia interposat Dominion. També ha denunciat Rudy Giuliani, l'antic advocat de Donald Trump, així com Sidney Powell, que va ser advocat de campanya de l'expresident, i altres personatges públics i companyies que van contribuir a la construcció de 'la gran mentida' sobre les eleccions del 2020.

I no és l'única empresa que ho ha fet, ja que Smartmatic, una altra companyia tecnològica amb presència a les eleccions, també ha iniciat demandes similars, demanant milers de milions de dòlars en concepte de danys.

contador