cb hong kong sh321

Els candidats prodemocracia als comicis locals celebrats aquest diumenge a Hong Kong s'han fet amb gairebé el 90 per cent dels escons dels consells de districtes durant una jornada electoral que s'ha vist caracteritzada per una històrica participació.

Més de 2,9 milions de persones, un 70 per cent de la població, han acudit a les urnes en un moment clau per a la regió administrativa especial xinesa, una antiga colònia britànica que es troba sumida en una de les majors revoltes de la seva història des que va ser retornada a la Xina el 1997.

L'oposició al Govern xinès ha obtingut 390 dels 452 escons, xifra que suposa un clar rebuig als candidats 'proestablishment' i, per tant, a l'Administració de la líder de Hong Kong, Carrie Lam, segons ha informat la cadena de televisió local RTHK després de conèixer els resultats preliminars.

El recompte suposa ja un dur patacada per als candidats favorables a Pequín, que han perdut més de 240 escons en comparació amb els resultats de les eleccions celebrades el 2015.

Els resultats tenen implicacions de llarg abast: els candidats prodemocracia han arrabassat de moment el control de 117 escons al Comitè Electoral (format per 1.200 membres) de cara a les eleccions previstes per a 2022, en què s'elegirà el nou cap de govern d'Hong Kong. A més, controlen 17 dels 18 districtes de la regió.

El diputat oficialista Junius Ho, candidat a Tuen Mun, ha publicat un missatge a Facebook en què ha reconegut la seva derrota després de rebre poc més de 2.600 vots, 1.200 menys que el seu rival, Lo Chun Yu, del Partit Demòcrata. Hu ha alertat d'un resultat "anormal" i "lamentable" que posa tot "cap per avall".

També el diputat oficialista Ho Kai Ming ha perdut per un estret marge davant Chan Man Kin, del Partit Demòcrata, mentre que el diputat Michael Tien ha estat derrotat pel candidat opositor Lau Cheuk Yu.

També en Sham Shui Po s'hauria imposat el candidat de l'oposició, Lao Ka Hang, després de derrotar Vincent Cheng, de l'Aliança Democràtica per a la Millora i el Progrés de Hong Kong (DAB), afí a Pequín.

No obstant això, la presidenta del DAB, Starry Lee, hauria derrotat el candidat de l'oposició, Leung Kwuok Hung, en Kowloon, un dels municipis més importants de la regió autònoma de Hong Kong. Leung ha comparegut davant la premsa per reconèixer la seva derrota, tot i que ha assenyalat que Lee podria ser l'única candidata oficialista que s'imposi als 18 consells de districte. Per això ha emplaçat a Carrie Lam a preparar el seu "discurs de dimissió".

A South Horizons l'opositor Kelvin Lam hauria derrotat Judy Chan, del Nou Partit del Poble, per 4.164 vots a 3.236, segons recull el diari South China Morning Post, mentre que Eddie Chan -dirigent estudiantil- s'hauria imposat a Chui Kwan Siu, del DAB, en Yuen Long i Lester Shum -també líder estudiantil- ha estat triat a Tsuen Wan després de derrotar Chow Ping Tim.

contador