ep el presidente de peru pedro castillo
PRESIDENCIA DE PERÚ

Dina Boluarte s'ha convertit en la primera presidenta del Perú després de la detenció del ja expresident, Pedro Castillo, per intentar dissoldre el Congrés i decretar un govern d'excepció.

Aquest dimecres, Dina Boluarte, advocada de 60 anys, va jurar el càrrec de presidenta al Congrés fins al juliol del 2026 després de la detenció de Castell per alterar l'ordre constitucional peruà. "S'ha produït un intent de cop d'Estat" que no n'ha tingut ressò, ha afirmat Boluarte, per sol·licitar posteriorment "una treva política per instal·lar un govern d'unitat nacional".

El president del Congrés, José Williams, ha assenyalat que "s'ha restituït l'ordre democràtic i constitucional" al Perú, després de prendre el jurament a Boluarte, hores després de destituir Castell.

Per part seva, la Fiscalia del Perú ha confirmat la detenció de Castell "per presumpta comissió del delicte contra els Poders de l'Estat i Ordre Constitucional, modalitat de rebel·lió, en greuge de l'Estat".

El secretari general de l'Organització dels Estats Americans (OEA), Luis Almagro, va felicitar Dina Boluarte i va afirmar que "saludem la presidenta del Perú Dina Boluarte i la seva crida a la unitat nacional. Reafirmem el suport de l'OEA a la democràcia, pau, institucionalitat i a la imperiosa necessitat de recompondre el camí democràtic”.

contador