ep north korea conducts long-range strike drills
-/kcna/dpa

Corea del Nord ha disparat aquest dilluns un míssil balístic intercontinental amb capacitat per arribar a qualsevol part dels EUA, segons han confirmat tant Corea del Sud com el Japó. Es tracta del segon xut en només unes hores, i s'ha produït després que Pyongyang hagués condemnat una demostració de força encapçalada pels Estats Units, titllant-la com a "moviment de guerra".

Tal com ha explicat el viceministre parlamentari de Defensa del Japó, Shingo Miyake, i recull Reuters, el míssil que ha llançat Corea del Nord té potencial per viatjar més de 15.000 quilòmetres, cosa que significa que pot arribar a qualsevol lloc del Japó i també dels Estats Units.

Per part seva, el Consell de Seguretat Nacional de Corea del Sud ha assenyalat que el que ha llançat el seu veí era un míssil balístic intercontinental (ICBM) de combustible sòlid, i ha apuntat que el tret és un acte desestabilitzador que ignora els advertiments internacionals i múltiples resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU.

A més, l'Estat Major Conjunt de Corea del Sud ha dit que el míssil s'ha disparat des d'una àrea propera a la capital, Pyongyang, i s'ha dirigit cap al mar, davant de la costa est del país. El projectil ha volat uns 1.000 quilòmetres.

Des del Ministeri de Defensa del Japó han remarcat que el vol s'ha prolongat durant 73 minuts, gairebé els 74 minuts de vol del míssil balístic intercontinental que Corea del Nord va disparar el mes de juliol passat. El projectil, ha detallat el govern nipó, ha aconseguit una altitud màxima de més de 6.000 quilòmetres i ha acabat queient al mar, a l'oest de Hokkaido, fora de la zona econòmica exclusiva del Japó.

El llançament del míssil d'aquest dilluns s'ha produït després que Corea del Nord disparés un míssil balístic de curt abast diumenge a la nit, un projectil que va volar uns 570 quilòmetres i va caure a l'oceà. Precisament, després d'aquest xut Corea del Nord va emetre una declaració en què condemnava els Estats Units per orquestrar el que va anomenar un "bestreta d'una guerra nuclear", incloent-hi l'arribada d'un submarí de propulsió nuclear a Corea del Sud diumenge.

A més, Pyongyang va criticar els "gàngsters militars" dels Estats Units i Corea del Sud per augmentar les tensions amb simulacres, demostracions de força i planificació d'una guerra nuclear. I també va condemnar la reunió que van mantenir divendres els EUA, Corea del Sud i el Japó per intentar tancar els serrells del sistema d'intercanvi de dades de míssils en temps real que estan ultimant, i que aviat entrarà en funcionament.

contador