michel-barnier-negociera-pour-bruxelles-le-brexit

El negociador cap de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier, ha alertat aquest dilluns que Irlanda de Nord serà la regió més afectada després de la sortida del Regne Unit pel Brexit, a causa del "complex sistema de duanes" a què haurà de fer front, el qual també, ha explicat, representarà "un gran desafiament" per a les autoritats del Regne Unit.

"Irlanda de Nord serà la part del Regne Unit més afectada pel Brexit", ha assegurat Barnier al seu discurs a la Universitat de la Reina, a Belfast, la capital d'Irlanda de Nord.

Barnier, que s'ha reunit aquest dilluns amb el primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar, ha explicat que també ha mantingut trobades amb els líders dels dos principals partits polítics nord-irlandesos, els republicans irlandesos del Sinn Féin i el Partit Demòcrata Unionista.

"Entenc els temors davant les conseqüències econòmiques negatives per alguns d'aquests controls", ha dit Barnier en referència a la imposició del nou i "complex" sistema de duanes previst per a Irlanda de Nord després de la sortida definitiva del Regne Unit de la Unió Europea, un "moment fantàstic" segons el primer ministre Boris Johnson, que vol que es faci efectiva aquest divendres 31 de gener.

"Serà un gran desafiament per a les autoritats del Regne Unit", ha assegurat Barnier, a l'igual que les pròximes relacions econòmiques amb Brussel·les, les quals, ha recalcat, "necessitaran probablement" un període superior a aquests 11 mesos durant els quals Johnson pretén liquidar els antics vincles entre les illes i Europa.

Per la seva banda, Varadkar s'ha mostrat preocupat després de reunir amb Barnier, a qui li ha demanat "que segueixi considerant els interessos d'Irlanda i els desafiaments particulars" que el Brexit porta amb si per al país de què és primer ministre.

Tant Barnier com Varadkar han coincidit a destacar que el Brexit podria fins i tot afectar més a Irlanda que al Regne Unit, a causa de la complexa situació de la frontera que els dos països comparteixen a l'illa, especialment si Londres no es posa d'acord amb Brussel·les en una nova política comercial.

Encara Varadkar ha assegurat que "sempre hi haurà un seient a la taula" per al Regne Unit en el cas que el Brexit "no funcioni per a ells", ha qüestionat la idea del govern de Johnson de pactar tan sols en aquelles àrees on tenen "avantatge", doncs això, ha apuntat, "no és just" i "no tindrà èxit a Europa".

contador