euriborcomes 20230221153823

L'euríbor canvia de to. En la xifra diària, l'índex hipotecari ha baixat del 4%, cosa que no passava des de mitjans del mes de juny passat, descoratjat davant d'un mercat que dona per fet que el Banc Central Europeu (BCE) ha acabat amb les pujades de tipus de interès.

Cal recordar que va ser al juny quan l'euríbor va conquistar la zona del 4%. Un nivell en què s'ha mantingut des de llavors.

Aquest divendres, l'euríbor a 12 mesos es col·loca a la zona del 3,991%. Tot i això, encara queden dies per tancar el mes, per la qual cosa l'índex se situa ara mateix en la seva mitjana mensual en el 4,027%, encara a màxims del 2008.

L'octubre, l'indicador a què estan referenciades la majoria de les hipoteques a Espanya, va tancar al 4,160% des del 4,149% del mes anterior, segons les dades confirmades pel Banc d'Espanya. Tot i això, l'índex va registrar el desè mes de l'any el menor ritme de creixement vist des del 2022.

Amb l'última pausa aprovada pel BCE a la pujada de tipus, cosa que ja s'entén com una aturada, es preveu que l'euríbor no pateixi grans variacions durant tot l'any.

De moment, diversos organismes i entitats preveuen que es mantingui a l'entorn de les xifres actuals. La previsió sobre l'euríbor per al 2023 situa l'indicador a final d'any en una forquilla del 3,8% al 4,1%. Bankinter i Caixabank són els que preveuen xifres més elevades per a finals d'any, del 4,1% i el 4,08%, respectivament, mentre que Funcas situa l'euríbor al 3,91% i Asufin, al 3,8%.

Així, de cara als propers mesos, les previsions apunten que el BCE no tornarà a apujar els tipus des del començament d'any, sempre que no hi hagi un repunt de la inflació. Per aquest motiu, l'analista de HelpMyCash, Miquel Riera, pronostica que "l'euríbor es mantindrà relativament estable i el valor se situarà entre el 4% i el 4,5% fins que s'acabi el 2023".

"Parlar d'un euríbor que es mogui entre el 3,5% i el 4% al llarg del 2024 ens sembla la hipòtesi més precisa si el context econòmic no experimenta grans variacions", diu la portaveu de Kelisto.es, Estefania González.

contador