• Els 'curts' mantenen les seves apostes contra la companyia
  • Els fons 'value' també defensen la seva inversió, encara que en aquest cas alcista

Si hi ha una empresa espanyola amb inversors que xoquen entre si aquesta és Técnicas Reunidas. La companyia sofreix en 2017 en borsa, encara que rebota un 33% des dels mínims que va marcar en la sessió del 10 de novembre amb un ‘profit warning’.

  • 9,23€
  • 1,88%

La firma d'enginyeria del sector gasista i petrolier va arribar a desplomar-se més d'un 30%, encara que al final va tancar amb una reculada del 17% per anunciar al mercat que el retard en alguns projectes a Llatinoamèrica reduirà el marge d'Ebitda aquest any i la facturació el proper. Les paraules maleïdes de 'profit warning' van provocar un descens abrupte del valor.

Des de llavors, les accions de la companyia reboten amb força- En les últimes cinc sessions puja un 8%. Malgrat això, els 'curts' no donen treva. Tècniques és el segon valor de la borsa espanyola més pressionat pels baixistes, amb un 14,4% segons l'última dada publicada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que recull les posicions fins al 24 de novembre.

El regulador recopila les posicions curtes de més del 0,2% del capital i publica els agregats que suporten les empreses cada dues setmanes. És a dir, les inversions dels institucionals que aposten contra un valor mitjançant el lloguer dels títols, ja que les venen quan les reben i les recompren quan han de retornar-les al seu legítim amo.

No obstant això, la CNMV també actualitza diàriament els moviments individuals de més del 0,5% del capital. En els últims dies hi ha hagut dos canvis entre els baixistes. Aquesta setmana AHL Partners ha baixat la seva aposta des de l'1,07% fins al 0,98% del capital, mentre que PSquared Asset Management la va incrementar la setmana passada des del 0,51% fins al 0,62%. AQR Cabdal, AKO Capital, GMT Cabdal, Key Group Holdings Cayman, Systematica, Banc BPI i Naya segueixen tenint posicions de més del 0,5%, llindar a partir del que el regulador publica aquests noms.

Els fons d'inversió espanyols també tenen convicció en el valor. De fet, és una de les companyies més presents en les carteres dels vehicles que lideren els rànquings històrics de rendibilitat, que en general tenen una filosofia 'value'. Els vehicles EDM-Inversió, Santander Accionis Espanyoles, Santander Small Caps Espanya, azValor Iberia, Cobas Iberia, Metavalor o l'Àbac Global Value Opportunities són alguns dels productes amb posicions importants en l'empresa que presideix José Lladó.

De fet, diversos gestors han reconegut a 'Bolsamanía' haver comprat accions durant les últimes setmanes. "És l'essència de el 'value', comprar una empresa quan cau si t'agrada", apunten des d'una gestora. "Per la nostra valoració, només els projectes de gas ja cobreixen la cotització actual, amb el que et quedes gratis amb la capacitat d'aconseguir beneficis amb els projectes en el sector petrolier", indiquen en una altra signatura.

contador