• Francisco García Paramés va treballar durant 25 anys a la gestora d'Acciona
  • Després de la seva sortida, altres professionals també van abandonar Bestinver i van fundar azValor
parames, acciona, bestinver

Per fi. El 23 de setembre de 2014 Francisco García Paramés va deixar Bestinver. Va començar així un període de dos anys en el qual tenia prohibit per contracte treballar en la competència. Una clàusula que aquest divendres expira, generant una expectació sense precedents en la indústria espanyola de fons. El guru del 'value' està de tornada. Els seus resultats l'avalen, encara que no tots els anys.

Paramés (La Corunya, 22 de desembre de 1963) és sens dubte la major celebritat del sector de gestió d'actius a Espanya. Un cop llicenciat a la Universitat Complutense de Madrid i després de cursar un MBA de l'IESE Business School, es va incorporar el 1989 a Bestinver Asset Management, gestora propietat d'Acciona que es va fundar un any abans.

D'aquesta manera, les vides de Bestinver i de Paramés van estar lligades durant 25 anys, fins el setembre de 2014, i tots dos noms sonaven com un de sol en el sector. Durant aquest període, Paramés es va guanyar el sobrenom del 'Warren Buffett espanyol', tan repetit les últimes setmanes a mesura que s'anava acostant l'aixecament del seu veto a treballar en la gestió d'actius.

Aquest apel·latiu no és gratuït. El cèlebre inversor nord-americà va popularitzar l'estil d'inversió 'value' o valor, a partir dels ensenyaments de Benjamin Graham. I el mateix va fer Paramés a Espanya, fins a convertir-se, tant ell com Bestinver, en la referència en aquest sentit del sector. Aquestes conviccions es basen en identificar per fonamentals empreses amb capacitat de generar valor a llarg termini. L'objectiu és guanyar el mercat seleccionant les empreses que aquest està infravalorant.

Paramés acumula un 'track record' o historial de gestió que el situa al capdavant del rànquing de rendibilitat amb comoditat, fet que li ha donat fama. De fet, l'accident d'avioneta que va patir el 2006 va ser notícia en tots els mitjans. En aquest desafortunat succés, en què van morir un dels tripulants i un dels passatgers, va resultar ferit.

LÍDER EN RENDIBILITAT

Però pel que ha destacat realment és per la seva gestió d'inversions. Tant el fons d'accions espanyoles Bestinver Bolsa com el de renda variable global Bestinver Internacional superen amb claredat als seus perseguidors si s'estableix una comparativa de la rendibilitat acumulada en 15 anys fins a setembre de 2014, data en la qual el matrimoni entre el gestor i l'entitat es va trencar.

Segons les estadístiques de la patronal Inverco, el Bestinver Bolsa va generar un rendiment anual de mitjana del 9,51% entre 1999 i 2014, molt per sobre dels seus perseguidors, que es quedaven al 8,4% en el cas de l'EDM Inversión o el 7,7% del Metavalor de Metagestión. La mitjana de la categoria es va situar en el 3,24%.

TOTS TENEN ANYS DOLENTS

També ha tingut anys dolents a l'anar en contra del mercat i ser fidel als seus principis, però es va tenir la paciència que no s'hagués tingut en altres gestores

El mateix succeeix amb Bestinver Internacional, en aquest cas amb un rendiment anual del 10,61%, davant el 9,3% de Mutuafondo Valores de Mutuactivos i del Foncaixa Multisalud de CaixaBank AM, tots ells lluny del -0,1% que va tenir de mitjana el conjunt de fons espanyols de renda variable global. "També ha tingut anys dolents a l'anar en contra del mercat i ser fidel als seus principis, però es va tenir la paciència que no s'hagués tingut en altres gestores", recorda Martín Huete, exdirector general de Caja España Fondos i de Gesduero i ara a Axon Partners Group i a Finizens.

Precisament alguns d'aquests exercicis amb pitjor resultat es van produir els últims anys, la qual cosa fa que Bestinver perdi posicions en el rànquing si es redueix el període. Entre octubre de 2011 i setembre de 2014 el Bestinver Bolsa va generar un rendiment del 16,08% anual, dos punts i mig per sobre del conjunt de la seva competència, però caient en la llista fins a la desena posició. Per la seva banda, el Bestinver Internacional obté un resultat similar al de la categoria, amb un 16%, i cau en el rànquing fins al lloc 28.

En aquest sentit, Morningstar té dades comparables d'aquests dos fons de Bestinver, de la categoria i de l'índex de referència o 'benchmark' (MSCI Spain NR Eur o MSCI Europe NR Eur) des de 1999. Són 16 anys, comptant 2014 en el qual Paramés va estar en la gestora fins al setembre. En 13 de 16 anys el Bestinver Bolsa guanya a la seva categoria, i en 12 a l'índex. En el cas del Bestinver Internacional, els resultats no són molt diferents. En 10 exercicis genera major rendibilitat que la mitjana dels seus competidors, i en 12 al 'benchmark' (veure quadre després del text).

HI HA VIDA MÉS ENLLÀ DE PARAMÉS

Bestinver va patir reemborsaments nets de 2.000 milions d'euros en tres mesos, amb una disminució del patrimoni des de 5.000 milions fins a la xifra de 4.000 milions amb la qual va aconseguir estabilitzar-se a principis de 2015 (ara gestiona 3.886 milions).

La firma, comandada ara per Beltrán de la Lastra, ha seguit apostant per la filosofia 'value' com a teló de fons dels seus principis d'inversió. I després del cop inicial en forma de sortides de capital, es va estabilitzar i ha continuat tenint bons resultats. D'un total de 76 fons de renda variable espanyola, el Bestinver Bolsa va ser el sisè més rendible el 2015, segons les estadístiques d'Inverco, amb un 9,97%, davant el -1,1% que tenen de mitjana tots aquests fons. Per la seva banda, el Bestinver Internacional va ocupar el lloc 22 entre 125 vehicles de borsa internacional, al revaloritzar el seu valor liquidatiu en un 12,98%, davant el 7,34% de la categoria.

A més, a Paramés li ha sorgit competència. L'estil 'value' predomina entre alguns dels llançaments de productes en els últims anys, que arriben de gestores independents que "creen valor afegit", assenyala Fernando Luque, editor de Morningstar España. Lluny així dels fons que predominaven abans i que encara persisteixen que "fan gairebé gestió passiva però tenen comissions com gestió activa", lamenta Luque, i entre els quals va destacar tant algú que va fer alguna cosa diferent com Paramés.

Així, si Paramés torna com tothom espera a azValor, gestora que van impulsar els també ex de Bestinver Álvaro Guzmán de Lázaro, Fernando Bernad i Beltrán Parages, no només rivalitzarà amb la mateixa Bestinver. Hi ha altres exemples destacats, com el d'Iván Martín, que va fundar Magallanes Value després d'abandonar Santander AM el 2014, o productes que superen en renda variable espanyola la mitjana de la seva categoria. És el cas de l'Iberian Value d'Alpha Plus, el W4i Iberia Opportunities de W4i Investment Funds o el Metavalor de Metagestión.

COP D'EFECTE

Una de les conseqüències del retorn de Paramés és posar el focus en una indústria, a la qual no li anirà gens malament que això passi

Més enllà dels resultats que obtingui en el futur i que puguin o no avalar la continuïtat del sobrenom del 'Warren Buffett' espanyol, el que ha aconseguit Paramés és generar una expectació sense precedents en la indústria. Al maig va ser investit doctor honoris causa en Negocis per la Universitat Francisco Marroquín de Guatemala, país on va confirmar que tornarà a la indústria. Des de llavors s'han succeït les anàlisis sobre l'impacte en el sector, encara que l'únic confirmat és que el 4 d'octubre presentarà el llibre 'Invertint a llarg termini', editat per Deusto.

Una de les conseqüències d'això és posar el focus en una indústria, a la qual no li anirà gens malament que això passi. Sense anar més lluny, aquesta setmana l'Observatori Inverco va publicar el seu segon estudi sobre el que saben els partícips dels seus fons d'inversió, i els resultats semblen preocupants. Només el 34% dels partícips sap que hi ha un equip de gestors professionals darrere manejant el fons d'inversió. És a dir, dos de cada tres no sap amb exactitud qui gestiona els seus diners. Dins d'aquest 66%, hi ha un 12% que directament respon que no ho sap, un 19% que creu que és el comercial que va vendre el producte qui gestiona el fons, el 28% que és el responsable de l'entitat i el 7% que és un assessor independent. Així mateix, el 36% no coneix els avantatges fiscals dels seus fons, i el 9% no recorda en quin tipus de producte per actiu és en el que té més exposició.

L'informe també mostra l'elevat pes que segueixen tenint els bancs en la distribució i gestió de fons. El 70,9% dels partícips enquestats assegura haver contractat els seus fons a través del seu banc. Entre la resta de les opcions destaquen a través del web d'una gestora (18,7%), assessor personal (16,3%) o plataformes de fons a Internet (7,2%). Així, una altra esperança de les gestores independents és que Paramés amb el soroll del seu retorn aconsegueixi posar èmfasi en aquest tipus de botigues. "Els bancs encara acaparen gran part de la distribució. Però és una cosa que tendirà a canviar", pronostica Martín Huete, que reconeix que queda temps perquè això passi.

Rendibilitat any a any del Bestinver Bolsa i el Bestinver internacional davant les seves categories i índexs de referència, entre 1999 i 2015 (l'últim any ja no hi era Paramés). En verd, quan el fons supera tots dos, en blau quan guanya un dels dos, i en vermell quan perd en les dues comparatives. Font: Morningstar. Premeu aquí per ampliar

contador