• El producte de la gestora de Grupo CIMD supera amb comoditat l'Euro Stoxx 50, índex de referència
  • Cubero rebutja encasellar-se en un estil d'inversió, tot i que reconeix tenir conviccions 'value'
  • Considera positiva la tornada de Paramés i l'auge de més projectes independents a la indústria
alvaro cubero intermoneygestion

Les gestores independents cada vegada tenen un buit més gran en la indústria espanyola de fons, encara dominada majoritàriament pels bancs. No obstant això, com assegura Álvaro Cubero, gestor d'Intermoney Gestió, "hi ha molt talent per descobrir".

Cubero gestiona el fons Intermoney Variable Euro, un producte de renda variable europea que té com a índex de referència o 'benchmark' l'Euro Stoxx 50, al qual supera en 4,1 punts percentuals. Mentre que a la mitjana de la categoria li treu 5,3 punts, segons les estadístiques de Morningstar.

La clau de l'èxit, assegura, és invertir amb mentalitat d'empresari, evitant "incerteses i sorolls de curt termini". "Creen volatilitat, amb moviments emocionals i vendes irracionals que de fet suposen oportunitats per comprar, com va passar amb el Brexit o amb la Xina, i com pot succeir amb la incertesa política a Espanya", subratlla l'expert, que reconeix que van aprofitar aquests episodis per reforçar posicions en empreses en què creia. "Tots els anys hi ha imponderables", matisa.

A poc a poc les gestores independents es van fent un lloc. Amb l'accés a la informació hi ha facilitat de llegir i saber més de nosaltres davant la banca

El fons capta tres milions d'euros en 2016 en termes nets, segons les estadístiques de Morningstar, i eleva el patrimoni fins als 11 milions. "A poc a poc les gestores independents es van fent un lloc. Amb l'accés a la informació hi ha facilitat de llegir i saber més sobre nosaltres davant la banca", argüeix Cubero.

En aquesta línia, valora positivament el retorn a la indústria de Francisco García Paramés, que llançarà una nova gestora després de dos anys fora de joc, i sobre la qual donarà més detalls aquest dimarts a la presentació del llibre 'Invertint a llarg termini'. "És una molt bona notícia i estem encantats", indica el gestor. "Cal fer un esforç per donar a conèixer les gestores independents, que estan encara molt concentrades a Madrid i Barcelona. Els estalviadors segueixen captius dels bancs i hi ha productes de molta qualitat, i molt talent per descobrir", sosté.

FILOSOFIA 'VALUE'

Precisament la tornada de Paramés ha posat el focus en l'estil d'inversió 'value', que l'exgestor de Bestinver va popularitzar a Espanya com va fer Warren Buffett als Estats Units a partir dels ensenyaments de Benjamin Graham. Cubero evita encasellar amb cap filosofia concreta d'inversió, però reconeix compartir certes conviccions amb aquests gestors, reiterant una mentalitat empresarial en prendre posicions: "Es comparteixen coses amb l'estil 'value'. S'analitza l'empresa, com guanya diners, els seus avantatges competitius, el seu nivell de palanquejament, si genera fluxos de caixa i si aquests els reinverteix o qui són els directius. Estudiem els aspectes quantitatius i els qualitatius, amb un estudi profund del model de negoci", descriu.

Es comparteixen coses amb l'estil 'value'. S'analitza l'empresa, com guanya diner, els seus avantatges competitius, el seu nivell de palanquejament, si genera fluxos de caixa i si els reinverteix o qui són els directius

Així, assegura que el que fa el fons és "comprar una participació del capital" amb un horitzó temporal de mitjana de tres a cinc anys, no una simple inversió especulativa d'accions. En aquest estudi de les companyies, assenyala que el ROCE és una variable prioritària. L'indicador mesura la rendibilitat del capital emprat en l'activitat de l'empresa. Aclareix, per tant, "quants diners costa generar rendibilitat". "Si un any és baix per alguna cosa excepcional, pot ser una bona oportunitat per a comprar", afegeix.

Abans d'arribar a l'anàlisi de cada empresa per decidir o descartar una inversió, la recerca de valors va des de filtrats quantitatius fins al coneixement dels analistes, sectors amb major atractiu o informació en premsa. No obstant això, el mètode que millor els funciona, assenyala Cubero, és estudiar la cadena de valor de multinacionals: "Hi ha proveïdors de grans empreses que generen riquesa i que cotitzen en borsa. Són molt rendibles, amb un coneixement del seu negoci molt ampli i una producció eficient". Sempre, en qualsevol cas, "la selecció és de baix a dalt".

PRINCIPALS APOSTES

El fons té una cartera molt diversificada, que es mou en un interval d'entre 55 i 60 posicions. L'enfocament geogràfic no és determinant, argüeix Cubero, ja que la selecció d'empreses es realitza de baix a dalt. És a dir, s'estudia una empresa amb independència del mercat en què opera, ja que "pot cotitzar en un lloc, però els seus beneficis es general en la majoria dels casos en altres països".

El 50% de la inversió correspon a títols de gran capitalització, per sobre dels 10.000 milions d'euros, un 30% són de petita capitalització amb menys de 2.000 milions, i la resta són empreses de mida mitjana en borsa.
Entre les principals posicions hi ha dos valors que cotitzen a Espanya, la metal·lúrgica Acerinox i el fabricant de tubs d'acer Tubacex. A més, en les últimes dates Álvaro Cubero ha elevat l'aposta per tres companyies franceses: el proveïdor del sector de l'automòbil Valeo, el fabricant de pneumàtics Michelin i el grup industrial Vinci. Entre les inversions més importants també figuren la cervesera belga AB InBev, el fabricant informàtic alemany SAP, la cimentera també alemanya HeidelbergCement, el fabricant gal de components electrònics Thales i l'empresa del sector del comerç detallista portuguès Sonae.

contador