tarjetas-de-credito 20200608210709

Uns mesos després que el Tribunal Suprem considerés que les targetes 'revolving' tenien uns tipus d'interès desproporcionats, les entitats han començat a rebaixar-los per evitar acabar als tribunals; deixen els interessos d'aquestes targetes una mica per sota del límit que el Suprem qualifica com a "usura" per a aquest tipus de crèdits.

Una sentència que es va conèixer a principis de març i després de la qual ja s'han començat a acceptar reclamacions i demandes col·lectives a uns quants Jutjats. Això està provocant que les entitats financeres comencin a moure's i que, tal com explica la presidenta d'Asufin, Patricia Suárez, estiguin rebaixant l'interès d'aquests crèdits perquè no se les pugui jutjar per usura. Segons un estudi elaborat per aquesta associació, el tipus d'interès mitjà de les targetes 'revolving' és d'un 25,2% per finançar compres i un 29,63% per disposar d'efectiu tant a caixers com al compte corrent.

Per això, i per intentar curar-se en salut, les entitats comencen ja a comercialitzar les seves targetes 'revolving' amb interessos que s'acosten al 20%, el tipus mitjà de partida per a la comparació d'aquesta mena de crèdits, segons les estadístiques del Banc d'Espanya. No obstant això, el Tribunal Suprem va establir jurisprudència, en sentenciar que les targetes 'revolving' poden considerar-se usura quan els seus interessos superin al preu normal dels diners i els seus tipus siguin manifestament desproporcionats, referint-se els contractes amb una TAE que se situa prop del 27%.

QUÈ FER EN FUNCIÓ DEL TIPUS D'INTERÈS

Des d'Asufin assenyalen que, fins i tot havent cancel·lat el deute, es té dret a reclamar, dins d'un termini de quatre anys. Per als quals encara comptin amb un deute pendent, expliquen les dues vies per les quals es pot procedir.

Una és si el tipus d'interès és superior al 27%. En aquest cas, es pot reclamar les quantitats abonades de més fins avui. Per contra, si els interessos són inferiors, caldria deixar de costat la usura i tirar per la via de la falta de transparència, "en tant que la manera d'amortitzar el deute és realment farragosa i no és fàcil de comprendre per a un consumidor mitjà", segons s'assenyala la sentència del Tribunal Suprem.

Iniciant aquesta reclamació, els afectats poden arribar a aconseguir la nul·litat dels interessos abusius i, en molts casos, resoldre el deute pendent. També un rescabalament per danys i perjudicis, en relació amb, per exemple, la inclusió en un fitxer de morosos.

Noticias relacionadas

contador