tarjeta revolving credito dinero prestamo

La història es repeteix. Com ja va passar durant la recessió de 2008 i 2012, la crisi provocada per la Covid-19 ha fet que les famílies portin mesos finançant-se per fer front a les despeses, recorrent a crèdits ràpids o a targetes revolving, tot i el risc que suposa contractar aquest tipus de productes, qualificats d'usura pel propi Tribunal Suprem.

Per poder continuar fent front als pagaments mensuals en una situació tan complicada com l'actual, marcada per l'atur i la incertesa econòmica, molta gent ha contractat o contractarà d'aquí a uns mesos una targeta revolving o un micropréstec. De fet, el nombre de consumidors que es van interessar per les targetes revolving es va incrementar un 42% durant l'estat d'alarma, segons el portal financer Misolvencia.es.

Aquestes línies de crèdit es perceben com una opció flexible a curt termini, ja que permeten realitzar qualsevol tipus de pagament a l'instant encara que no es disposi d'efectiu, ajornant-ne l'abonament a final de mes. No obstant això, les targetes revolving poden suposar una poma enverinada, ja que es tracta d'una mena de finançament que compta amb elevats interessos, que endinsen a l'afectat en deutes que poden durar dècades. És més, sovint, aquesta situació obliga a molts a contractar un nou crèdit per pagar l'anterior, submergint-se així en un bucle infinit de deutes.

"Després dels primers mesos utilitzant la targeta revolving o micropréstec, els qui les contracten no triguen a adonar-se que estan pagant massa pels diners que van sol·licitar en un primer moment. L'alleujament inicial de fer front a les despeses ràpidament es converteix en una espiral de deutes de la qual és complicat sortir-ne, fins i tot encara que es recuperi l'estabilitat financera familiar. I si la família no pot fer front als pagaments, la situació empitjora encara més", expliquen des del despatx d'advocats Reclama Por Mí.

No és inusual que els consumidors recorrin al finançament per fer front a determinades despeses. No obstant això, els bancs no solen concedir préstecs a aquells que no compleixen uns requisits econòmics determinats. Aquí és on apareix el problema, quan els canals tradicionals deneguen el crèdit, les persones recorren a canals alternatius. Així va ser com es va crear en les crisis de 2008 i 2012 un autèntic boom del mercat de finançament a través de les targetes revolving o microcrèdits.

Com detallen els advocats, aquests crèdits, que a curt termini poden semblar una solució, a la llarga es converteixen en un deute gairebé perpetu pels elevats interessos i el pagament ajornat. En general comporten interessos entorn del 25% TAE i altes comissions. Aquesta és la situació que s'està generant avui. Les persones ja han acudit a aquest finançament, com es demostra en l'increment de les taxes de morositat. Aviat, ni tan sols per aquestes vies podran fer front a les despeses i els deutes contrets amb aquesta mena de targetes llastraran qualsevol intent de sortir de la situació encara que es torni favorable. No sols han de retornar el deute, sinó uns interessos altíssims.

Noticias relacionadas

contador