electrodomesticos factura luz horno
Pexels

La vida és això que passa mentre intentem estalviar en la factura de la llum. Gran part dels aparells gasten el doble si s'utilitzen durant les hores més cares del dia respecte a les més barates, i aquests són els 10 electrodomèstics que més consumeixen.

La rentadora (47 cèntims), el forn (51 cèntims) i la calefacció elèctrica o split (53 cèntims) són, segons Selectra, els tres electrodomèstics que més llum gasten en hores punta. El càlcul de la taula que poden veure més avall clicant sobre la imatge s'expressa en cèntims, i inclou l'impost elèctric i l'IVA.

Per darrere queden el rentaplats (41 cèntims en hora punta), l'assecadora (37 cèntims), l'aire condicionat (34 cèntims), la planxa (28 cèntims), el microones (28 cèntims), el ventilador de sostre (16 cèntims) i la televisió (4 cèntims).

Fora de la taula queda la nevera, que és un dels pocs electrodomèstics que ha d'estar encès les 24 hores del dia, de manera que queda fora de l'abast de la nostra mà estalviar més o menys amb el seu consum.

tabla factura luz
Els electrodomèstics que més gasten. Font: Selectra.

A més, Selectra estableix que l'hora punta més cara per utilitzar un electrodomèstic és la 21 de la nit i, la més barata, les quatre de les matinada. A la primera, estaríem pagant 0,245 euros per kWh i, en la segona, 0,11287 euros.

Aquesta nova factura de la llum no ha trigat a deslligar una onada de reaccions, entre elles, de la ministra i vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, que "no recomanaria a la meva mare aixecar-se a planxar a les dues de la matinada per baixar la factura" .

LA TERCERA FACTURA MÉS CARA DE LA HISTÒRIA

Aquests malabars a la factura tenen lloc després de donar-se a conèixer la nova tarifa de la llum, publicada el passat 1 de juny, que té com a objectiu discriminar el preu per hores per millorar l'eficiència energètica. Així, s'assenyala un tram vall que va des de dilluns a divendres, entre les 12 hores de la nit i les 8 hores del matí, a més d'incloure caps de setmana i festius.

Segons Facua, el rebut de la llum s'ha disparat un 42% aquest juny, i pot arribar als 86 euros de mitjana. De fet, la factura de l'usuari mitjà serà la tercera més cara de tota la història del nostre país, segons els càlculs d'aquesta associació.

Quant als percentatges de consum durant els tres trams horaris d'el nou sistema de facturació, l'associació ha pres com a referència l'actual perfil d'usuari mitjà sense discriminació horària publicat per la CNMC, que consumeix el 45% de l'electricitat durant l'horari vall, el 29% durant l'horari punta i el 26% durant l'horari pla.

El preu mitjà del kWh d'l'1 a el 7 de juny ha estat de 13,49 cèntims en horari vall, sempre amb els impostos inclosos, 17,95 cèntims en horari pla i 30,12 cèntims en horari punta. Al juny de 2020, el preu mitjà sense discriminació horària ha estat d'11,31 cèntims, i al juny de 2019, de 13,78 cèntims. La mitjana del passat maig, per la seva banda, ha estat de 17,20 cèntims.

Noticias relacionadas

contador