ep teresa ribera 20180605141401
MARIA P.CORREAS - Archivo

El preu de la factura de la llum, que va pujar un 35,5% interanual l'agost, seguirà en augment. Així ho ha assegurat dijous la ministra Teresa Ribera, que compareixerà al Congrés el 19 de setembre per explicar els motius d'aquesta tendència a l'alça i presentar les mesures per intentar frenar l'increment en uns preus amb el seu nivell més alt des de gener de 2017.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha afirmat que el preu de la llum seguirà en augment a causa de l'increment dels costos de drets d'emissió de CO2 i dels combustibles fòssils, de manera que el Govern està treballant en les polítiques necessàries que permetin una evolució racional dels preus de l'electricitat i que empari els col·lectius més vulnerables.

Segons Ribera, l'evolució dels preus durant els últims mesos és el resultat de la confluència de diversos factors, entre els quals destaquen un increment significatiu dels costos dels combustibles i els drets d'emissió de CO2 als mercats internacionals, una reducció de la participació de l'energia eòlica, una producció nuclear que ha estat inferior al que és habitual a causa d'operacions de manteniment i, tot això, coincidint amb un increment de la demanda, motivada per l'efecte de les altes temperatures estivals.

En aquest context, Ribera ha assegurat durant la seva intervenció al 'Fòrum Cinco Días' que l'executiu està treballant sobre un paquet de mesures per veure com pot operar a curt termini sobre cadascun dels components de la factura, algun d'ells "molt allunyats" de la seva capacitat d'acció.

"Cal generar consensos en cada un dels blocs dels operadors. Hi ha components fiscals, de cost regulat, de mercat... Estem treballant en això i el Govern presentarà la reflexió el 19 de setembre al Congrés", ha apuntat.

El preu diari de la llum va arribar aquest dimecres un màxim anual de 74,58 euros, sense incloure-hi ni impostos ni peatges i és molt inferior a l'anterior màxim, que data de gener de 2017, quan va arribar als 91,88 euros el megawatt/hora (MWh) a causa de l'onada de fred.

Així, Ribera compareixerà a la cambra baixa el 19 de setembre per explicar l'increment en el preu de la llum registrat durant els últims mesos, i que s'ha aguditzat l'agost amb un encariment del 35,5% respecte al mateix mes de l'any passat i va registrar el seu nivell mensual més alt des de gener de 2017.

D'aquesta manera, segons la responsable de la cartera per a la Transició Ecològica està "bé" que es reflecteixi el fet que generar energia de manera "bruta" és car. "No ens podem permetre el luxe que durant aquest procés de canvi a un sistema enterament net es vegin afectats els col·lectius amb menys recursos", ha subratllat.

Noticias relacionadas

contador