brexit-theresa-may-tend-la-main-aux-moderes-travaillistes

Una majoria dels militants del Partit Conservador de la primera ministra, Theresa May, s'oposa al seu acord per al Brexit amb la UE, segons un sondeig publicat aquest divendres.

A falta de menys de tres mesos perquè el Regne Unit abandoni el bloc, May encara no compta amb el suport parlamentari per al Tractat de Retirada que va pactar amb Brussel·les i malgrat els esforços d'aquesta i el seu gabinet per persuadir els seus companys de files durant les vacances nadalenques no semblen obtenir els fruits desitjats.

May va ajornar el desembre la votació sobre l'acord al Parlament després de reconèixer que no sortiria endavant i està tractant d'aconseguir garanties addicionals per part dels líders de la UE abans de la votació parlamentària, prevista per a la setmana del 14 de gener.

El sondeig entre 1.215 militants conservadors ha posat de manifest que el 59 per cent s'oposa al pla de May, enfront del 38 per cent que es mostra a favor. Més de la meitat dels enquestats afirma que no creuen que el text respecti el resultat del referèndum del Brexit de 2016.

Preguntats sobre com votarien si se celebrés un altre referèndum per triar entre l'acord de May o sortir de la UE sense acord, només el 29 per cent afirma que optarien pel pactat per la primera ministra, en comparació amb el 64 per cent que optaria per sortir sense acord.

El sondeig va ser realitzat entre el 17 i el 22 de desembre per YouGov pel Party Members Project, un estudi de militància de tres anys que formen part dels sis principals partits britànics finançat per l'òrgan públic Economic and Social Research Council (ESRC).

"Les bases 'tories' estan fins i tot menys impressionades que els parlamentaris 'tories'", ha destacat Tim Bale, professor de Política a la Universitat Queen Mary de Londres, que ajuda a l'esmentat projecte.

"Si alguns d'aquests diputats poden ser persuadits perquè recolzin l'acord del primer ministre, no serà perquè han estat pressionats per fer-ho pels membres locals del partit durant les vacances de Nadal", ha subratllat.

Preguntats sobre les advertències de les conseqüències d'una sortida de la UE sense un acord, incloent-hi la possibilitat de manca d'aliments i medicines, el 76 per cent dels militants conservadors han dit que són "exagerades o inventades".

Noticias relacionadas

contador