macron le pen resultat b

El president francès, Emmanuel Macron, ha acusat aquest dimecres el rival d'extrema dreta, Marine Le Pen, de ser esclava del president rus, Vladimir Putin, per un préstec bancari rus concedit fa anys al seu partit, durant un encès debat televisiu de cara a les eleccions del diumenge.

Macron també va acusar Le Pen d'albergar un desig irrefrenable de treure França de la Unió Europea (UE), i ella va contraatacar amb la promesa de tornar els diners a les butxaques de milions de francesos empobrits durant els cinc anys de presidència.

El debat -l'únic de la campanya- va estar esquitxat de crides a "no interrompre'm" i d'acusacions de no estar a l'alçada de la tasca de liderar França, membre del Consell de Seguretat de l'ONU amb dret a veto i segona economia europea.

"Deixa de barrejar-ho tot", li va dir un combatiu Macron a Le Pen durant un acalorat intercanvi de comentaris sobre el deute de França, que igual que altres s'ha inflat a causa de les mesures de suport a la pandèmia.

Tot i això, Le Pen ha reconegut els "esforços" del president del país respecte a la diplomàcia entre Ucraïna i Rússia en el marc de la guerra, encara que ha criticat les sancions imposades a les exportacions de gas i petroli rus. "Els esforços que ha fet per intentar trobar en nom de França els mitjans per a la pau mereixen ser recolzats", ha reconegut Le Pen durant el debat de la segona volta de les eleccions presidencials, durant el que ha volgut "ser clara" respecte al suport a les mesures de suport econòmic, humanitari i militar a Ucraïna.

La candidata d'ultradreta, tot i això, ha criticat "el bloqueig de les importacions del gas i el petroli rus" ja que considera que "no és el bon mètode" per perjudicar els interessos del país euroasiàtic.

Per Le Pen, que està darrere de Macron a les enquestes, amb una diferència de fins a 56-44, el debat era una oportunitat per convèncer els votants que té la talla per ser presidenta i que no han de témer veure la ultradreta al poder.

Un sondeig realitzat per al canal de televisió BFM va mostrar que el 59% dels enquestats considerava que Macron era el més convincent dels dos, però no estava clar com es traduiria això en les intencions de vot diumenge.

contador