johnson portada boris reino unido brexit

Boris Johnson ha aconseguit l'inesperat: que la Unió Europea (UE) comenci a reconsiderar el 'backstop' a la frontera amb Irlanda del Nord. Encara que el primer ministre britànic segueix demanant cautela i manté que Londres ha d'estar "preparat" per a una sortida sense acord el 31 d'octubre, les notícies que arriben des de les reunions amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, criden a l'optimisme.

L'alt càrrec de la UE ha afirmat aquest dijous que creu possible un acord amb el Regne Unit de cara al Brexit, abans d'afegir que el 'backstop' podria ser substituït per altres alternatives si hi ha garanties que "es compleixen els objectius".

"Crec que podem tenir un acord", ha dit, en una entrevista a la cadena de televisió britànica Sky News, si bé, no ha volgut pronunciar-se sobre si aquestes possibilitats superen a hores d'ara el 50 per cent.

"Estic fent tot el possible per aconseguir un acord, ja que no m'agrada la idea d'un Brexit desordenat", ha assenyalat Juncker, que ha advertit que una sortida de Regne Unit del bloc sense un acord tindria "conseqüències catastròfiques" tant per el país com per a la Unió Europea (UE). "És millor per al Regne Unit i la UE tenir un acord", ha recalcat.

Així, ha dit que la seva última trobada amb Johnson va ser "força positiva" i ha confirmat que ha rebut uns "documents" amb propostes alternatives. "No he tingut oportunitat de meditar, però ho faré aquesta nit", ha assegurat.

Juncker ha manifestat, a més, "no tenir una relació eròtica amb el 'backstop'" a la frontera amb Irlanda i ha argumentat que aquesta eina "no és necessària si es compleixen tots els objectius".

"El 'backstop' era un instrument de garanties", ha explicat, abans de reiterar que aquests "acords alternatius" podrien substituir aquesta eina "si permeten que la UE i el Regne Unit compleixin els objectius principals del 'backstop'".

Juncker ha dit, a més, que el possible acord girarà al voltant de la idea que Irlanda del Nord segueixi les normes europees en alimentació i agricultura, amb els controls fora de la frontera. "Aquesta és la base d'un acord. És el punt d'inici i el d'arribada", ha sostingut, i alhora ha expressat la seva seguretat en què el Brexit acabarà per produir-se. "El Brexit tindrà lloc", ha tancat.

"PROGRESSOS" A LES CONVERSES

Les paraules de Juncker han arribat poc després que Johnson destaqués que s'estan aconseguint "progressos" en les converses amb la UE, si bé, ha recalcat que Londres ha d'estar "preparat" per a una sortida sense acord el 31 d'octubre.

"No vull exagerar els progressos que estem obtenint, però estem fent progressos", ha dit, abans d'afegir que les autoritats britàniques "creuen que es pot resoldre el problema" derivat de l'acord sobre el 'backstop' a la frontera amb Irlanda.

"Hem de trobar un camí en el qual Regne Unit pugui sortir de la UE i ser realment capaç de fer les coses de manera diferent, no romandre sota control de la UE en termes de lleis i política comercial. Aquest és el problema amb l'actual acord", ha sostingut.

Així, Johnson ha manifestat que el govern britànic "vol sortir (del bloc) d'una manera que protegeixi Irlanda, asseguri que no hi ha una frontera dura de cap tipus a Irlanda del Nord i es protegeixi l'Acord de Divendres Sant".

"Pensem que podem fer-ho i pensem que podem trobar una via cap endavant", ha dit el 'premier' britànic, que ha ressaltat, a més, que Juncker va afirmar dimecres que no té un "afecció emocional" al 'backstop'. En aquest sentit, ha defensat que "això és un progrés", ja que "això no és una cosa que (la UE) digués fa un mes". "Veurem a on arribem", ha argüit, i alhora ha reiterat que el Regne Unit "ha de preparar-se" per a una sortida sense acord.

"Estarem preparats per a una situació sense acord el 31 d'octubre. Cal fer les dues coses alhora", ha tancat el primer ministre britànic, segons la cadena de televisió britànica BBC.

Els negociadors europeu i britànic per al Brexit, Michel Barnier i Stephen Barclay, respectivament, tornaran a veure's divendres per intentar avançar cap a una solució que salvi l'acord per a un divorci ordenat abans que acabi octubre, després que Londres hagi enviat a Brussel·les per escrit "idees".

Noticias relacionadas

contador