ep varias cajas con la vacuna contra la covid-19 de astrazeneca en un centro de vacunacion de la
Eduardo Parra - Europa Press

Itàlia va paralitzar a la tarda de dijous la sortida d'un carregament que comptava amb 250.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca dirigides a Austràlia. Segons fonts europees, el veto a la sortida del contingent s'ha fet per evitar que dosis produïdes a la Unió Europea (UE) siguin exportades a un tercer país, mentre que el fabricant incompleix els volums de subministrament acordats amb el club comunitari.

Itàlia ha utilitzat per a aquest veto l'esquema de transparència d'exportacions de la Comissió Europea, iniciat després de la primera crisi amb AstraZeneca, quan la companyia va anunciar que només lliuraria un quart de les dosis promeses per al primer trimestre.

La Comissió Europea va iniciar aquest mecanisme de control d'exportacions el gener passat. El mecanisme permet als membres de la UE confiscar carregaments de vacunes si sospiten que aquestes correspondrien a la UE i, no obstant això, estan sent desviades a altres compradors a l'exterior.

En aquest context, els laboratoris han d'informar de manera detallada a les autoritats de duanes sobre la seva intenció d'exportar vacunes fora de la Unió Europea, amb dades sobre el volum del contingent, lloc de producció i lloc de destinació. Les autoritats de l'estat membre poden decidir, per tant, si autoritzen o no l'exportació en funció de l'anàlisi d'aquestes dades.

Itàlia ha justificat la seva decisió al·legant incompliment del contracte. Es tracta de la primera vegada que un membre de la UE decideix prendre aquesta decisió després d'aprovar-se el mecanisme europeu.

Noticias relacionadas

contador