boris-johnson 20200412201821

El PIB del Regne Unit va caure un 2% durant el primer trimestre, segons dades de l'Oficina Nacional d'Estadística, respecte dels tres mesos anteriors, quan l'activitat de l'economia britànica s'havia estancat, com a reflex de l'impacte de la pandèmia de Covid-19 a partir del mes de març, segons va informar l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS). Es tracta del pitjor acompliment de l'economia britànica des de la crisi financera de 2008.

Durant els tres primers mesos de 2020, tots els sectors d'activitat van registrar una contribució negativa al PIB. L'agricultura va retrocedir un 0,2% i la producció un 2,1%, mentre que el sector serveis va caure un 1,9% i la construcció un 2,6%.

Al mes de març, el PIB britànic va registrar una caiguda rècord del 5,8%, després de retrocedir dues dècimes al febrer i haver crescut un 0,1% al gener de 2020.

El sector serveis, coincidint amb el començament del confinament al país, va registrar una reculada del 6,2% al març, mentre que la producció va caure un 4,2% i la construcció un 5,9%. Per part seva, l'activitat agrícola va baixar un 0,2%.

"Amb l'arribada de la pandèmia, pràcticament cada aspecte de l'economia es va veure afectat al març, que va registrar una caiguda rècord", va assenyalar Jonathan Athow, subdirector de l'àrea d'Estadística Econòmica d'ONS, i va destacar que la pandèmia també va afectar negativament el comerç a nivell global, la qual cosa va provocar caigudes de les exportacions i importacions del Regne Unit aquests dos últims mesos.

La setmana passada, el Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès) va publicar la seva primera avaluació oficial de la recessió. Els membres del Comitè de Política Monetària (MPC per les seves sigles en anglès) del Banc que ara dirigeix Andrew Bailey van enviar senyals de cautela respecte al panorama econòmic. I van oferir les seves previsions basant-se en el pitjor dels escenaris: que el bloqueig de l'economia es prolongui fins a finals de juny. En aquest context, Bailey ja va apuntar que "no era inversemblant" que el PIB experimentés una contracció del 35% durant el segon trimestre, tal com va avançar l'UK Office for Budget Responsibility.

No obstant això, 'La Vella Dama del Carrer Threadneedle' finalment va estimar que la caiguda sigui del 25% d'abril a juny, la qual cosa deixarà la contracció anual en un 14%, amb un repunt del 15% al 2021. És un escenari de recessió tècnica, basat en la hipòtesi que la relaxació del confinament no arrenqués fins al juny.

Noticias relacionadas

contador