belfast city hall northern ireland

El vicepresident de la Comissió Europea encarregat de supervisar les relacions amb el Regne Unit, Maros Sefcovic, ha ofert reduir els controls duaners a Irlanda del Nord. Per al mandatari comunitari, la frontera seria “invisible” sempre que el Regne Unit donés dades en temps real sobre els moviments comercials als funcionaris de Brussel·les.

"Si les dades es descarreguen en el sistema, quan les mercaderies pugen al ferri des de Gran Bretanya... Crec que podem processar-les a distància mentre naveguen cap a Irlanda del Nord", ha declarat Sefcovic en una entrevista concedida al diari britànic Financial Times (FT).

Així, els controls físics a la frontera comunitària només es farien "quan hi hagi sospites raonables de... contraban de comerç il·legal, drogues il·legals o joguines perilloses o aliments enverinats". Segons l'eslovac, això es faria normalment en un “parell de camions al dia”. El Regne Unit ha demandat que no hi hagi “cap control”, però per a Sefcovic amb prou feines hi ha diferències entre la demanda britànica i la proposta comunitària de “controls mínims, realitzats de manera invisible”.

El Regne Unit va acordar que Irlanda del Nord romangués al mercat únic de béns de la UE quan abandonés el club comunitari per evitar una frontera a l'illa d'Irlanda. Això exigeix ​​que les mercaderies que surten de la Gran Bretanya amb destinació a Irlanda del Nord tinguin declaracions de duana, mentre que els aliments i els animals se sotmeten a controls sanitaris. El motiu, explica Brussel·les, és evitar l'entrada incontrolada de productes al mercat comunitari.

La nova primera ministra britànica, Elizabeth Truss, va assenyalar que es tracta d'una ingerència inacceptable al mercat interior del Regne Unit. Així mateix, segons FT, Truss també està considerant prendre mesures urgents per anul·lar el protocol fins i tot abans que el projecte es converteixi en llei, activant l'article 16, la disposició d'emergència de l'acord. La legislació ja ha passat per la Cambra dels Comuns i és a la Cambra dels Lords.

En aquest sentit, els diplomàtics de la UE han advertit que qualsevol activació de l'article 16 per part de Truss es consideraria “un acte de provocació” i només exacerbaria les tensions entre Brussel·les i Londres. "Seria difícil per a la UE comprometre's seriosament si hi ha una arma carregada sobre la taula", assenyala una font a FT.

Tot i això, Sefcovic ha assenyalat que està disposat a reprendre les converses amb el Regne Unit i es va mostrar “animat” per les recents declaracions de Truss sobre la seva preferència per un acord negociat. "Estem disposats a treballar de manera oberta, constructiva i intensiva", ha dit el vicepresident de la Comissió.

Les tensions a Irlanda del Nord segueixen actives des del febrer, quan el ministre d'Agricultura del Govern autònom d'Irlanda del Nord, Edwin Poots, va anunciar la suspensió dels controls duaners a productes agroalimentaris que van ser acordats pel Regne Unit i la Unió Europa després del Brexit.

Recentment, els Estats Units han subratllat que no respectar l'acord influiria negativament en la relació comercial entre la primera economia del món i el Regne Unit. "No hi ha un vincle formal en les converses comercials entre els EUA i el Regne Unit i el protocol d'Irlanda del Nord, com hem dit, però els esforços per desfer el protocol d'Irlanda del Nord no crearien un entorn propici", va assenyalar dimecres passat. la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre.

contador