ep calor
NOAA - Archivo

Amb l'arribada de l'estiu i les altes temperatures una de les qüestions més recurrents a nivell de prevenció laboral és: quina és la temperatura màxima permesa per a treballs a l'exterior? Una pregunta sense una possible resposta concreta, ja que el Reial decret 486/1997, del 14 d'abril, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut als llocs de treball no preveu aquest punt, tot i tenir en compte que aquest tipus d'exposició sol ser superior a la interior, implicant, per tant, més risc.

Encara que hi hagi un cert buit legal pel que fa al treball en exteriors, sí que es poden tenir en compte algunes consideracions i dades per poder prevenir accidents laborals i sobreexposició solar que perjudiqui la salut, segons els experts.

En primer lloc, treballar sota calor extrema eleva en un 9% les possibilitats de patir un accident de treball. A més, si una persona treballant a l'aire lliure sota 40ºC pateix un cop de calor, el percentatge de mortalitat és d'un 25%.

En segon lloc, l'empresari, segons la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL), és el responsable d'avaluar els possibles riscos i aplicar-hi les mesures preventives necessàries. Per tant, podem sol·licitar que se'n faci una avaluació.

Aquesta avaluació s'ha de fer tenint en compte les condicions més desfavorables, és a dir, en aquest cas l'època de l'any amb temperatures més elevades i en les operatives que impliquin més esforç físic.

A partir de l'avaluació caldrà aplicar les mesures de prevenció necessàries que poden incloure: protocol d'actuació segons els diferents rangs de temperatura, limitació dels horaris de treball en funció de les hores de màxima temperatura i els treballs que impliquin més exigència física o impartir campanyes informatives i formació al treballador per reconèixer un cop de calor i actuar en aquesta situació, entre d'altres.

contador