ep embarazada embarazo maternidad madre bebe
REDMADREVALENCIA

Els contribuents poden sol·licitar a partir d'avui la devolució de l'IRPF de les prestacions de maternitat i paternitat de 2016 i 2017.

Es posa en marxa així la segona fase del procés ideat per Hisenda per complir amb la sentència del Tribunal Suprem del passat 3 d'octubre. La Secció Segona de la Sala III del Contenciós-Administratiu va determinar que les prestacions públiques per maternitat de la Seguretat Social, que perceben les dones treballadores durant la baixa de 16 setmanes després del naixement d'un fill, estan exemptes de l'IRPF.

El Ministeri d'Hisenda va fer una interpretació extensiva de la sentència del Tribunal Suprem perquè també resultessin beneficiaris els permisos de paternitat, tot i que el Tribunal Suprem no es va referir a ells específicament.

El Ministeri d'Hisenda ha dissenyat un procés fiscal "àgil" per als contribuents per donar compliment a la sentència. S'estima que es reintegraran al voltant de 1.200 milions d'euros a més d'un milió de pares i mares.

La devolució mitjana en el cas de les prestacions per maternitat és de 1.600 euros, mentre que les de paternitat ronden als 383 euros.

Els pares i mares que van tributar per IRPF les prestacions cobrades el 2014 i 2015 poden sol·licitar la devolució des del passat mes de desembre. L'Agència Tributària va rebre al mes de desembre 672.746 peticions de reintegrament. Les devolucions es van iniciar durant la mateixa setmana en què es va posar en marxa el procés.

A partir d'avui, seran els contribuents que van tenir els seus fills el 2016 i 2017 els que podran sol·licitar la devolució de l'IRPF derivat de les prestacions de maternitat i paternitat. El procés és el mateix i les devolucions s'iniciaran en el seu cas durant els pròxims dies.

Els contribuents que hagin patit retencions per les prestacions de maternitat i paternitat de 2018 no han de fer cap tràmit particular. La seva declaració de la renda de 2018, que es presenta el 2019, ja incorporarà les prestacions com rendes exemptes i les retencions suportades seran deduïbles.

Noticias relacionadas

contador