ep archivo   transeuntes pasan por delante de un establecimiento durante la temporada de rebajas en
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

Amb l'entrada de l'any i l'arribada del gener arriben les rebaixes tradicionals que, a diferència de les del 2021, no estan afectades per les restriccions de moviment. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha elaborat una sèrie de consells que cal tenir en compte abans de sortir de compres.

A la majoria de comerços començaran a partir del 7 de gener. No obstant això, n'hi ha molts que les han avançat de forma en línia. Els productes rebaixats han d'indicar el preu original i el rebaixat (o el percentatge de descompte) i haver format part de l'oferta habitual de la botiga durant almenys un mes.

Els consells que cal tenir en compte, segons l'OCU, són:

1. Fer llistes del que realment es necessita. Pensar en tot allò que cal abans de sortir a comprar és una bona manera d'evitar compres impulsives. Amb aquestes llistes, s'anirà directament a allò que s'hagi de comprar.

2. Saber que la normativa indica que els productes han d'haver format part de l'oferta habitual de l'establiment durant almenys un mes, i que la qualitat no pot ser diferent de la que tenien abans d'estar rebaixats. Molts establiments intenten enganyar els seus clients de cara al període de rebaixes. És important conèixer aquesta normativa i que hi compleixin.

3. Comprovar que els objectes rebaixats mantenen el preu original al costat del rebaixat, o bé que s'hi indica de manera clara el percentatge del descompte. Així es podrà conèixer quants diners s'està estalviant a l'època de rebaixes i que el comerç està complint les condicions imposades en rebaixes.

4. Encara que en alguns comerços s'estableixen unes condicions especials per a les compres a rebaixes (sobre les devolucions, l'acceptació del pagament amb targeta…), aquestes han d'estar clarament indicades i en un lloc visible.

5. A les compres en línia, encara que el producte estigui rebaixat, el consumidor manté el dret a tornar-lo comunicant-ho al venedor durant els 14 dies següents al lliurament. Si passa aquest temps, no hi haurà cap opció a intercanviar-lo.

6. Conservar el tiquet o factura simplificada de les compres. Cal no oblidar mai que, si perd el tiquet, es perd també el dret a canviar, tornar o reclamar després de la compra.

7. En cas de problemes i si no aconsegueix arribar a un acord, sol·licitar el full de reclamacions. I, mentre sigui possible, triar botigues adherides al sistema arbitral de consum: es presten a resoldre les diferències de forma ràpida i gratuïta.

8. Recordeu que el servei postvenda i l'aplicació de la garantia són iguals durant les rebaixes o fora d'aquest període. A diferència de l'any 2021 que eren dos, des del gener del 2022 la garantia de compra s'amplia a tres anys.

contador