ep edificio de la sede de telefonica a 27 de abril de 2021 en madrid espana
Jesús Hellín - Europa Press

Telefónica va obtenir un benefici net de 886 milions d'euros durant els tres primers mesos de 2021, un 118,3% més que durant el mateix període de l'any anterior. L'operadora ha dit que aquests resultats "mostren la resistència del model de negoci, l'eficàcia de la gestió aplicada, enfocada en la reducció de costos i en l'estabilitat del flux de caixa operatiu, i el menor impacte dels efectes derivats de la pandèmia i de l'evolució dels tipus de canvi pel que fa al tancament de 2020". El benefici per acció arriba als 0,15 euros durant els tres primers mesos de l'exercici, davant dels 0,06 euros del mateix període de l'any passat.

  • 4,22€
  • 1,73%

"Aquests resultats reflecteixen l'encert del nostre pla estratègic i la capacitat d'execució de Telefónica per aconseguir un creixement sostenible i rendible, impulsat pels nostres negocis tecnològics i pel desplegament de les millors xarxes i serveis", ha subratllat José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

Durant el primer trimestre, els ingressos del grup arriben als 10.340 milions d'euros, un 9% menys que durant el mateix període del 2020 i un 1,3% inferiors en termes orgànics. Per la seva banda, el benefici operatiu abans d'amortitzacions (OIBDA) va ser de 3.417 milions d'euros, amb una caiguda del 9,1% interanual i una pujada del 0,3% en termes orgànics.

La companyia ha dit que les xifres del primer trimestre la situen en el camí de l'acompliment dels objectius financers establerts per 2021, consistents en una estabilització dels ingressos i del resultat operatiu abans d'amortitzacions (OIBDA) i en una volta a un nivell normalitzat d'inversió (CapEx) sobre vendes de fins al 15%.

"Tant els ingressos com l'OIBDA expressen ja aquesta progressiva estabilització, ja que reflecteixen una millora seqüencial per tercer trimestre consecutiu", ha afegit.

Els quatre mercats principals, Espanya, Alemanya, Regne Unit i Brasil, aporten el 78% dels ingressos i el 88% de l'OIBDA. Per geografies, Espanya proporciona el 29% dels ingressos del grup i el 35% de l'OIBDA; Alemanya, el 18% i el 16%; Regne Unit, el 15% i el 16%; i el Brasil, un 16% i un 21%, respectivament. D'Hispam, per la seva banda, procedeix el 19% dels ingressos i el 12% de l'OIBDA.

DEUTE: CAIGUDA PREVISTA DE 9.000 MILIONS

El 31 de març, el deute financer net se situa als 35.796 milions d'euros, un 6,4% menys que un any abans. Un cop es materialitzin les operacions pendents de tancament, el deute es veurà reduït aproximadament a 9.000 milions d'euros addicionals, ha anticipat la companyia. Amb aquesta retallada, se situaria al voltant dels 26.000 milions d'euros, la meitat de l'existent a mitjans de 2016.

Telefónica ha afegit que, en paral·lel manté una "sòlida" posició de liquiditat després d'una activitat de refinançament per import de 3.022 milions d'euros durant el trimestre. La companyia compta amb liquiditat pròxima als 20.000 milions d'euros.

GENERACIÓ DE CAIXA

Excloent-ne el pagament d'espectre, la generació de caixa del trimestre arriba als 727 milions d'euros, més d'un 200% superior que durant el primer trimestre del 2020. Aquesta caixa, però, es va destinar en gran mesura als pagaments realitzats després de les subhastes d'espectre al Regne Unit, Xile i Espanya, de manera que la xifra registrada durant el primer trimestre se situa als 33 milions d'euros, un 85% menor que la de fa un any.

El flux de caixa operatiu (OIBDA-CapEx) disminueix un 38% en termes reportats i puja un 0,1% en termes orgànics, també com a conseqüència de les subhastes d'espectre, que representen un total de 694 milions d'euros.

El marge de l'OIBDA sobre la xifra de negocis augmenta fins al 33% i el marge del flux de caixa operatiu sobre vendes millora fins al 20,1%.

PLA ESTRATÈGIC "A BON RITME"

Telefónica ha dit que els cinc pilars que sustenten la seva estratègia "avancen a bon ritme". Pel que fa als mercats principals, Espanya manté el lideratge europeu en el desplegament de fibra i aconsegueix ja una coberta 5G del 80% del territori, mentre que al Regne Unit la fusió d'O2 i Virgin Media progressa d'acord amb el que s'esperava, després que el regulador britànic (CMA) aprovés l'operació de manera preliminar a l'abril. Al Brasil, l'adquisició dels actius mòbils d'Oi segueix igualment el seu curs, ia Alemanya la companyia ha tancat durant el trimestre un acord de roaming nacional amb 1&1 Drillisch que garanteix una línia d'ingressos a llarg termini.

Pel que fa a Llatinoamèrica, "la millora del model operatiu es fa cada vegada més evident", ha dit Telefónica. La maximització de les eficiències en els costos operatius i la inversió fan possible un "fort" increment del flux de caixa operatiu a la regió.

Telefónica Tech augmenta els ingressos un 25,1%, fins als 166 milions d'euros, al mateix temps que continua amb el procés de migració de serveis i amb la transferència de negocis i actius.

Pel que fa a Telefónica Infra, l'operadora subratlla que el seu principal èxit durant aquest primer trimestre va ser la venda del negoci de torres de Telxius a American Tower Company per 7.700 milions d'euros, una operació a múltiples rècord i referent del sector.

Finalment, pel que fa a la cinquena pilar estratègic, la digitalització dels processos suposa el 79%, mentre que les vendes digitals han crescut el 37% als quatre mercats clau i ja representen el 35% del total.

Noticias relacionadas

contador