ep sede de bankia en madrid
BANKIA - Archivo
1,78€
  • 0,05€
  • 2,65%

Les pressions sobre la rendibilitat dels bancs espanyols com a conseqüència de l'entorn de baixos tipus d'interès a l'Eurozona, que persistirà l'almenys fins al 2023, segueixen incentivant la consolidació del sector, particularment entre entitats de grandària mitjana, sense descartar la participació de Bankia a algun procés de fusió com a fórmula per al seu retorn a mans privades a través d'un soci estratègic, segons S&P Global Ratings.

"La nostra expectativa de rendibilitat per als bancs espanyols el 2020 és inferior a la de 2019", ha assenyalat Luigi Motti, per qui en aquest escenari "segueix havent-hi incentius per a la consolidació".

En aquest sentit, l'expert considera que la pressió competitiva en aquest entorn de baixos tipus d'interès serà molt intensa entre els bancs de la zona euro, cosa que portarà les entitats a buscar millores d'eficiència, reducció de costos, digitalització i una major segmentació de clients.

Malgrat aquest escenari, Motti veu difícil que es produeixin fusions transfrontereres en no haver-se completat encara la unió bancària i pels majors riscos d'execució d'aquest tipus d'operacions, que, a més, compten amb un menor potencial de sinergies de costos. "Creiem més probable que es produeixin fusions entre bancs mitjans per la major capacitat de generar economies d'escala i per abordar millor els reptes del mercat i els costos del procés de digitalització", ha apuntat.

D'aquesta manera, l'analista d'S&P Global Ratings no ha descartat que Bankia, de la qual el Govern pretén sortir el 2021, pugui prendre part en un potencial procés de consolidació al mercat espanyol, tot i que ha assenyalat que "els compromisos es poden prorrogar". No obstant això, Motti considera que Bankia és un banc "amb vocació de tornar a mans privades" i assenyala que aquesta volta podria tenir lloc com a conseqüència d'un procés de fusió que permetria al Govern cedir la seva alta participació en l'entitat a un altre banc, que actuaria com a soci estratègic.

En referència a això, ha subratllat que els bancs grans, com Santander, BBVA o Caixabank, "tenen menys interès estratègic" a participar en la consolidació del sector a Espanya. "Els bancs grans no tenen ja tanta necessitat en tema de sinergies ni per posicionament. No tindria tant sentit estratègic", ha postil·lat.

contador