ep presidentela sareb jaime echegoyen endesayunoseuropa press 20190328132103
EUROPA PRESS - Archivo

La Sareb, el conegut com a 'banc dolent' no remunta. La companyia de capital semipúblic va registrar unes pèrdues netes de 878 milions d'euros el 2018, un 55% més que un any abans, durant un exercici que va estar marcat per la "dispar" evolució de les dues parts de la seva cartera: la gestió i desinversió de préstecs danyats i la venda d'immobles.

El president de la Sareb, Jaime Echegoyen, ha destacat que 2018 va ser "un exercici de gran exigència per la forta concurrència que s'ha registrat al mercat majorista, no només en termes de volum, sinó de preu, amb uns nivells de descompte que la companyia no pot ni ha d'assumir".

Durant el passat exercici, Sareb va generar uns ingressos totals de 3.650 milions d'euros, un 5% menys que el 2017, i va elevar un 2% les seves despeses operatives, fins als 697 milions d'euros. A més, va cancel·lar més de 2.114 milions d'euros del deute que va emetre per adquirir els actius danyats als bancs en crisi en el moment de la seva constitució.

El 'banc dolent' ha accelerat el procés de conversió de la seva cartera de préstecs danyats en immobles a través de dacions i execucions, i només el 2018 es van convertir 1.400 milions d'euros de préstecs al promotor en immobles. La part de la cartera representada per préstecs immobiliaris a promotors va patir un descens d'ingressos del 16%, fins a situar-se als 2.208 milions d'euros.

Segons ha explicat Echegoyen, aquesta activitat es va veure "fortament afectada" per una reducció clara en el flux d'operacions al costat institucional, per l'alentiment de l'activitat de la cartera de préstecs a causa de l'elevada competència, que exigeix ​​grans descomptes que Sareb prefereix no transaccionar, uns menors ingressos per l'amortització de deute i el cobrament d'interessos i un marge de maniobra molt reduït.

"Aquesta companyia no pot fer res per augmentar el seu volum i compensar uns ingressos del passat que han anat desapareixent i, per tant, tenim un marge de maniobra que comparat amb el de la banca és pràcticament zero", ha explicat Echegoyen.

CANVI D'ENFOCAMENT

En aquest context, el 'banc dolent' ha decidit "fer un pas al costat" per preservar el valor davant els descomptes "impensables" que promou la "brutal competència" i ha apostat per transformar aquests préstecs en immobles. Així, en venda d'immobles la Sareb va assolir una xifra rècord de 21.152 unitats el 2018, un 12% més que un any abans, i va ingressar per aquesta activitat i per la gestió d'immobles un 19% més, fins a superar els 1.400 milions d'euros.

El 63% d'aquestes vendes va procedir de la venda directa d'habitatges, annexos, terres i immobles terciaris, i el seu gruix es va concentrar en les comunitats de Catalunya (18,6%), Comunitat Valenciana (17,3%), Andalusia (11,4%) i Madrid (10,3%). Les 7.823 unitats restants es van vendre en el marc dels Plans de Dinamització de Vendes (PDV) que Sareb va dissenyar per ajudar a vendre les seves promocions a aquells promotors immobiliaris que tenen deutes amb l'entitat.

Segons ha destacat Echegoyen, part del creixement de vendes d'immobles registrat el 2018 cal atribuir-ho al dinamisme comercial mostrat per l'entitat al mercat minorista, on va desenvolupar diferents plans específics de comercialització en províncies en què Sareb manté part de la seva cartera d'immobles i que tradicionalment han registrat menors nivells d'activitat, uns plans que van permetre elevar un 68% les vendes en zones com Castelló, Múrcia o Tarragona.

ESTRATÈGIA DE FUTUR

Respecte a la seva estratègia de futur, Echegoyen ha explicat que en la part de préstecs apostarà per reduir l'activitat per no vendre "amb un descompte brutal" i impulsar la transformació dels actius financers en actius immobiliaris que siguin possibles de vendre.

Així mateix, ha indicat que cal introduir eficiència operativa. "Hem d'aconseguir que els nostres servicers funcionin al màxim nivell d'exigència possible i també necessitem territorialització", ha assenyalat.

Pel que fa als actius, Sareb tractarà de generar valor econòmic a través de la part immobiliària mitjançant promocions i la gestió urbanística de sòls. "Si els dediques una mica d'inversió i molta gestió, adquireixen un valor molt important", ha assegurat Echegoyen. Així mateix, l'entitat apostarà per la gestió especialitzada d'actius singulars i la dinamització comercial de les zones difícils, i preveu transformar préstecs en immobles per 1.800 milions d'euros el 2019 i per 3.800 milions el 2020.

BALANÇ DE SIS ANYS

Durant els sis anys transcorreguts des que les autoritats econòmiques li van atribuir el mandat de desinvertir actius per un import inicial de 50.781 milions d'euros el 2012, l'entitat ha reduït un 32,6% la seva cartera de préstecs al promotor i d'immobles, fins als 34.240 milions.

La seva cartera de préstecs rebuda de les entitats financeres en crisi s'ha reduït un 44% durant aquest període, fins a situar-se als 21.936 milions d'euros. Sareb ha venut 85.500 immobles i ha aprovat la construcció de 6.950 habitatges nous.

Els ingressos generats per aquestes desinversions i per la gestió i venda de la cartera de préstecs li han permès repagar un 30% del deute que va emetre per adquirir els actius danyats als bancs en crisi. Concretament, l'entitat ha amortitzat 15.020 milions d'euros del deute que compta amb l'aval de l'Estat espanyol.

A més, segons l’'Import d'Impacte Socioeconòmic de Sareb (2013-2018)' elaborat per EY, la companyia ha aportat a la riquesa nacional un total acumulat de 27.329 milions d'euros, xifra que equival al 0,41% del PIB acumulat per aquest període.

contador