• Al primer trimestre, el benefici atribuït va augmentar en vuit dels deu mercats principals
  • La ràtio de mora del grup es va situar al 4,02%, amb una caiguda de 135 punts bàsics des de la integració de Popular al juny de 2017
ana patricia botin santander portada
SANTANDER

Banc Santander va augmentar un 10% el seu benefici atribuït al primer trimestre del 2018, fins a 2.054 milions d'euros, tot i que els marges van continuar la seva caiguda i de l'augment dels costos. El consens recollit per FactSet esperava un benefici en línia de 2.017 milions d'euros.

  • 4,85€
  • 2,16%

En euros constants, és a dir, exclòs l'impacte dels tipus de canvi, el creixement del benefici atribuït va ser del 22%. Els ingressos (marge brut) del primer trimestre van arribar als 12.151 milions d'euros, un 1% més respecte als 12.029 milions d'euros del primer trimestre del 2017. El marge d'interessos s'ha situat als 8.454 milions, un 0,6% més enfront dels 8.402 milions del mateix període de l'any passat. Els ingressos per comissions, per la seva banda, es van incrementar un 3,9% per les noves condicions del Compte 1, 2, 3.

Els costos d'explotació van créixer un 1%, fins als 5.764 milions d'euros, per les inversions en transformació comercial i digital. Això provoca que el marge net registri una caiguda de l'1,5%, fins als 6.486 milions. Les menors provisions per a insolvències (cauen un 4,9%) permeten redreçar el compte i que el benefici abans d'impostos creixi l’11,4% i que l'atribuït millori el 10% esmentat.

La ràtio d'eficiència, per la seva banda, s'ha situat al 47,4%. El banc ha recalcat que té el seu focus posat en la vinculació dels clients i que això va permetre seguir millorant la qualitat i la recurrència dels resultats. Els clients vinculats, que són aquells que consideren Santander el seu banc principal, van augmentar en 3,3 milions, fins als 18.800.000, des del primer trimestre del 2017.

Font: Santander

El nombre de clients que utilitzen serveis digitals va augmentar en un 24% a l'últim any, fins als 27,3 milions. Santander ha assenyalat que ha continuat invertint en tecnologia, cosa que ha permès augmentar l'adopció de serveis digitals.

Al primer trimestre, el benefici atribuït va augmentar en vuit dels deu mercats principals. Europa va aportar el 51% del benefici del grup i Amèrica, el 49%.

La presidenta de Banc Santander, Ana Botín, ha dit que "2018 ha començat bé, amb augment del benefici a doble dígit pels bons resultats del Brasil, Espanya i Mèxic, i una millor evolució dels Estats Units. Estem executant la nostra estratègia amb èxit en tots els nostres mercats, accelerant la nostra transformació digital gràcies a una major col·laboració en tot el grup i aprofitant la dimensió del nostre negoci. Com a resultat, estem aconseguint uns beneficis més recurrents i sostenibles".

ALTRES MAGNITUDS

Santander increment la ràtio de capital CET 1 fully loaded al primer trimestre en 16 punts bàsics, fins a l’11%, dels quals nou punts bàsics van ser generats orgànicament.

La ràtio de mora del grup es va situar al 4,02%, amb una caiguda de 135 punts bàsics des de la integració de Popular al juny de 2017. El cost del crèdit va caure 13 punts bàsics, fins a l’1,04%, respecte al primer trimestre del 2017.

Al primer trimestre, Santander va completar l'acord amb Blackstone per a la venda del 51% de la cartera immobiliària del Popular. Després d'aquesta operació, l'exposició immobiliària neta del grup a Espanya és de 5.200 milions d'euros.

La rendibilitat sobre el capital tangible (ROTE) se situa al 12,4% enfront del 12,13% del primer trimestre del 2017. El banc ha destacat que, durant els últims dotze mesos, la ROTE ha augmentat en 29 punts bàsics.

El valor tangible net per acció va caure en set punts bàsics respecte al primer trimestre del 2017, fins al 4,12 euros, com a resultat de l'impacte de la normativa NIIF 9 (IFRS 9). Excloent-ne aquest impacte, el valor tangible va augmentar fins a 4,20 euros.

PER PAÏSOS

Al Brasil, el benefici atribuït va augmentar un 7%, fins als 677 milions d'euros (+27% en euros constants) alhora que va incrementar els clients vinculats i va millorar la seva satisfacció. El rote va augmentar durant l'any al 19,9%, des del 16,5% del primer trimestre del 2017.

A Espanya, el benefici atribuït va augmentar un 26%, fins als 455 milions d'euros. L'entitat ha recalcat que la integració de Popular avança segons el previst. Els costos van augmentar després de la incorporació de Popular. No obstant això, es van compensar amb les tendències positives en els ingressos comercials i la millora en el cost del crèdit.

Santander Consumer Finance va incrementar el seu benefici atribuït un 3% durant el període, fins als 323 milions d'euros (+4% en euros constants), amb la producció de crèdits pujant en totes les geografies. Santander ha dit que la unitat ha aconseguit un "excel·lent" ràtio d'eficiència i un ROTE del 16,6%.

Al Regne Unit, el benefici atribuït va disminuir un 23%, fins als 320 milions d'euros (-21% en euros constants), a causa d'un entorn de forta competència que va afectar els ingressos, mentre que els costos van augmentar per una major inversió en projectes estratègics, de transformació digital i reguladors. Les provisions per a insolvències van augmentar a causa de provisions específiques per a clients de Global Corporate Banking, la unitat de banca majorista. Santander ha dit que, tot i això, la qualitat segueix sent bona, amb una ràtio de mora de l’1,17%, xifra que suposa una reducció de 14 punts bàsics.

A Mèxic, el benefici atribuït va augmentar un 7%, fins als 175 milions d'euros (+14% en euros constants) i el seu nombre de clients vinculats augmentar en 400.000 durant els últims 12 mesos.

A Xile, el benefici atribuït va augmentar un 2%, fins als 151 milions d'euros (+8% en euros constants). El focus en la satisfacció del client i iniciatives digitals i de vinculació va recolzar el creixement dels ingressos. El crèdit i els recursos es van accelerar durant l'últim trimestre, mentre que el cost del crèdit es va reduir en 20 punts bàsics des de març de 2017, fins a l’1,22%.

A Portugal, el benefici atribuït va créixer un 1%, fins als 127 milions d'euros. Aquest augment està afectat per una major taxa fiscal i una menor venda de carteres que al primer trimestre de 2017.

Als Estats Units, el benefici atribuït va augmentar un 32%, fins als 125 milions d'euros (+52% en euros constants), amb fort creixement en Santander Consumer USA i Santander Bank, la xarxa comercial.

A l'Argentina, el fort creixement dels ingressos (+35% en euros constants), impulsat per un augment en els volums i majors ingressos per comissions, va ser contrarestat amb l'augment en els costos, vinculat amb l'adquisició de Citibank.

A Polònia, el benefici atribuït va augmentar un 6%, fins als 63 milions d'euros (+3% en euros constants), en un període durant el qual el crèdit va augmentar en tots els productes i segments clau.

Font: Santander.

Noticias relacionadas

contador