ep sucursal del banco santander
EUROPA PRESS - Archivo

Banc Santander vol reforçar la seva cartera immobiliària. Per aconseguir-ho ha llançat una oferta pública d'adquisició (OPA) sobre Uro Property. Es tracta de la socimi titular de totes les seves oficines bancàries a Espanya, on opera en lloguer. L'operació està valorada en 180,16 milions d'euros.

  • 4,85€
  • 2,16%

Uro Property, en la qual el Santander ja té una participació del 14,9%, és titular de 692 sucursals bancàries arrendades al banc que presideix Ana Botín des que les va comprar en una operació de 'sale & lease back' al novembre de 2007, al llindar de l'anterior crisi, la del 'totxo'. Es tracta de la totalitat de les oficines del Santander a tot el país, si bé més de la meitat (el 57%) estan situades a Madrid, Catalunya i Andalusia.

Santander es fa de nou, tretze anys després, amb la titularitat d'aquests actius, coincidint amb la recent operació per la qual va tornar també a comprar la ciutat financera en la qual té la seva seu a Madrid. L'entitat atribueix aquesta nova operació a la seva intenció de "reforçar la seva cartera d'actius immobiliaris a Espanya i, en concret, les oficines bancàries", amb la finalitat d'estalviar costos.

En paral·lel, pretén "recuperar la gestió directa" d'aquestes oficines, per poder comptar amb "més flexibilitat operativa sobre les sucursals, peça clau del negoci", segons indica a l'oferta. Fonts de l'entitat van detallar a Europa Press que es tracta d'una "operació financera" amb la qual es persegueix "generar estalvis", atès que "el cost de la compra dels immobles és inferior a les obligacions futures de rendes de lloguer".

Així mateix, després de l'entrada en vigor de la norma internacional d'informació financera IFRS16, que va canviar el tractament comptable dels lloguers, la recompra d'aquesta mena d'actius constitueix "un incentiu per al banc". A més, "l'operació té un efecte neutre en capital i en el compte de resultats", van assegurar a Europa Press aquestes fonts.

PRIMA DEL 6%

En concret, en virtut de l'operació, el banc ha acordat la compra del 84,6% d'Uro Property a la firma Ziloti Holding per 152,52 milions d'euros, a un preu de 40,04 euros per acció. Aquest import llança una prima del 6,4% respecte al de 37,36 euros per acció a què la socimi va tancar la sessió de la vespra al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) i que suposa valorar el 100% de la firma en 180,16 milions d'euros.

No obstant això, el Santander ha estès la seva oferta de compra a la resta d'accionistes d'Uro Property. Atès que el banc ja té un 14,9% de la firma, la proposta es dirigeix als titulars del 0,38% restant del capital, als quals ofereix un preu arrodonit de 40,05 euros, la qual cosa suposa un total de 690.902 euros.

El termini perquè aquests minoritaris decideixin si accepten l'oferta del banc arrenca aquest dilluns, 27 de juliol, i s'estendrà fins al 15 de setembre. D'aquesta manera, en cas que tots els minoritaris acceptessin l'oferta, l'import total de l'operació per al banc seria de 153,2 milions d'euros.

L'operació ha quedat no obstant això condicionada a rebre la preceptiva autorització de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), vistiplau que preveu aconseguir abans que acabi el mes vinent de setembre, coincidint així amb la fi del termini d'acceptació de l'oferta.

NOVA APOSTA PEL 'MAÓ'

Amb aquesta operació, el Santander ratifica la seva nova aposta pel sector immobiliari espanyol, atès que a la fi de l'any passat també va recomprar el complex financer de Boadilla del Monte (Madrid) que alberga la seva seu a la capital. A més de recuperar patrimoni propi, l'entitat és principal accionista d'una de les primeres firmes patrimonialistes del país i també d'una de les principals promotores d'habitatge.

En concret, Santander és el primer accionista de Merlin Properties, la primera socimi cotitzada per valor d'actius, atès que té un 22,2% de la firma, que compta amb oficines, centres comercials i naus logístiques valorades en un total de 12.700 milions, a més d'un 14,4% en l''Operació Chamartín'.

Es dóna la circumstància que entre els actius dels quals la firma que dirigeix Ismael Clemente és propietària figura una cartera de sucursals bancàries que BBVA ocupa en lloguer. En paral·lel, Santander controla el 49,3% del capital de Metrovacesa, promotora immobiliària que, al tancament de març, tenia una cartera de 'prevendes' de 2.248 unitats, i 59 promocions d'habitatges, amb un total de 3.747 pisos en construcció.

Noticias relacionadas

contador