ep archivo   la presidenta del grupo santander ana botin comparece en una rueda de prensa para
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Banc Santander reafirmarà aquest divendres els seus objectius financers del 2022 a la junta general d'accionistes, que se celebrarà a la seu corporativa del grup a Boadilla del Monte, segons ha avançat l'entitat en una nota remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

  • 4,84€
  • -0,74%

En el discurs als accionistes, la presidenta de Santander, Ana Botín, dirà: “El nostre model de negoci, i en especial la nostra diversificació, ens proporciona una base molt sòlida per créixer. Esperem mantenir una alta rendibilitat a Amèrica i millorar la rendibilitat a Europa. Com a conseqüència d'això, i basant-nos en el consens econòmic actual, confiem a assolir els objectius financers del 2022 que vam anunciar al febrer”.

“El nostre model de negoci, i especialment la nostra diversificació, ens proporciona una base molt sòlida per créixer”

El banc va comunicar els seus objectius financers per al 2022 el febrer passat; entre ells, obtenir un creixement dels ingressos del voltant del 5% en euros constants, una ràtio d'eficiència del 45%, un retorn sobre el capital tangible (ROTE) ordinari per sobre del 13% i una ràtio de capital CET1 fully loaded del 12%. L'entitat també preveu un creixement del BPA i la suma del valor net comptable (TNAV) per acció més el dividend per acció.

Botín també dirà: “La diversificació va demostrar ser un avantatge competitiu durant la crisi financera de 2008, durant la crisi de deute sobirà de 2011 i durant la pandèmia, i explica per què Santander sempre ha estat un dels bancs més resilients als test de estrès. A més, el nostre benefici per acció (BPA) ha estat el menys volàtil entre els nostres comparables en els darrers 20 anys”.

Sobre els resultats obtinguts el primer trimestre del 2022, Botín assenyalarà: “Durant aquest primer trimestre del 2022, l'activitat comercial s'ha mantingut forta, amb ingressos en línia amb el darrer trimestre i un creixement interanual de la nova producció de crèdits estimat al 8% a nivells prepandèmia. Al costat d'això, en aquest primer trimestre l'eficiència i el cost del crèdit es van mantenir en línia amb allò previst, el ROT ordinari per sobre del 13% i la nostra ràtio de capital CET1 'fully loaded' al 12%”.

La junta general d'accionistes de Banc Santander sotmet avui a aprovació el repartiment d'un dividend complementari en efectiu de 5,15 cèntims d'euro per acció, pagador a partir del 2 de maig del 2022. Juntament amb el primer dividend, pagat al novembre de 2021, el dividend en efectiu total amb càrrec als resultats del 2021 se situa en 10 cèntims d'euro. Incloent-hi les recompres d'accions, la retribució total als accionistes amb càrrec al 2021 serà d'uns 3.400 milions d'euros, cosa que equival a una rendibilitat per dividend del 7%.

Botín confirmarà avui que el banc mantindrà el seu objectiu de remunerar l'accionista amb l'equivalent al 40% del benefici ordinari. La presidenta de l'entitat també reiterarà els objectius del banc a mitjà termini: un retorn sobre el capital tangible ordinari d'uns 15% i una ràtio d'eficiència d'aproximadament el 40%, alhora que manté una ràtio CET1 fully loaded del 12%.

ASSISTÈNCIA RÈCORD

Està previst que almenys el 68% dels accionistes participin a la junta, cosa que representa un nou rècord, ha indicat el banc. La trobada es desenvoluparà de forma híbrida, amb alguns accionistes presents a la seu del banc i altres connectats telemàticament. Els accionistes voten per aprovar, entre altres qüestions, els comptes anuals de l'exercici 2021, quan el grup va obtenir un benefici ordinari abans d'impostos de 15.260 milions d'euros i un benefici atribuït de 8.124 milions d'euros. Igualment, voten l'autorització al consell perquè pugui reduir el capital social en circulació del grup fins a un 10% mitjançant la compra i l'amortització posterior d'accions en el marc de futurs programes de recompra d'accions.

A més, els accionistes decideixen avui sobre el nomenament de Germán de la Fuente com a conseller independent, així com la reelecció dels consellers següents: José Antonio Álvarez, que és conseller delegat; Belén Romana i Henrique de Castro, que són consellers externs independents, i de Luis Isasi i Sergio Rial, que són consellers externs.

RÚSSIA I UCRANIA

Santander ha indicat aquesta setmana, en un document remès a la CNMV, que la invasió de Rússia a Ucraïna i les sancions imposades per part dels països occidentals podrien suposar increments de les provisions per a insolvències del grup i una reducció de la capacitat de generar ingressos i resultats. Tot i així, aquest divendres l'entitat remarca que no té presència a Rússia ni Ucraïna ni exposició creditícia directa (80 milions d'euros en total).

Sobre això, Botín dirà: "Ara és el moment d'ajudar. Estic especialment orgullosa del corredor humanitari que hem organitzat per al trasllat de refugiats des de Polònia fins a Espanya en col·laboració amb el govern espanyol, que ha permès a 180 persones arribar amb seguretat a Espanya, així com de la utilització de l'edifici del Solaruco, a la nostra seu de Boadilla del Monte, per allotjar temporalment nens ucraïnesos amb càncer i les seves famílies”.

contador