ep manuel manriquela juntasacyr
Europa Press

Sacyr ha de pagar a Panamà 225 milions d'euros en concepte de devolució de les bestretes que el país li va realitzar en 2009 per escometre les obres d'ampliació del Canal de Panamà.

La companyia que presideix Manuel Manrique ha signat un préstec sindicat amb un grup de bancs per aquest mateix import per afrontar el seu pagament, segons va informar la constructora.

El pagament és conseqüència del laude emès aquest dilluns per la Càmera Internacional de Comerç (ICC) de Miami, on es dirimien en arbitratge internacional les diferències que l'Autoritat del Canal de Panamà i el consorci liderat per Sacyr que va construir l'ampliació mantenien sobre la reclamació de les bestretes rebudes per escometre l'obra.

Aquesta instància internacional ha determinat que el consorci ha de retornar a Panamà les bestretes cobrades en 2009 per import de 547,96 milions de dòlars (uns 480,66 milions d'euros).

A Sacyr li correspon l'abonament dels referits 225 milions d'euros en virtut de la participació del 41,6% que té en el consorci que va construir el segon joc de rescloses del Canal. La resta d'empreses del grup són la italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la local Cusa.

Sacyr i els seus socis sempre han argumentat que la devolució de les bestretes hauria de realitzar-se a compte de l'eventual liquidació de les reclamacions que mantenen contra Panamà pels sobrecostos i reptes tècnics que va suposar l'ampliació.

RECLAMACIONS

En virtut d'aquestes reclamacions, que també es dirimeixen en arbitratges, el consorci reclama un total de 4.300 milions de dòlars (uns 3.770 milions d'euros) al país centramericà.

Ara, una vegada que la Cambra de comerç de Miami ha resolt que han de retornar-se les bestretes, Sacyr confia a pagar el crèdit demanat per abonar-los amb els imports que eventualment obtingui d'aquestes reclamacions que es fallin al seu favor.

A més, la resolució d'aquesta instància internacional també insta a Panamà a pagar a Sacyr els 36 milions de dòlars (31,5 milions d'euros), més els interessos, que assegura li deu pels treballs de manteniment que realitza en les noves rescloses.

La constructora ha demanat el crèdit amb un termini d'amortització de cinc anys, amb dos de manca, segons va detallar la companyia en un comunicat en el qual, no obstant això, no detalla els bancs que li financen.

Sacyr i els seus socis es van adjudicar en 2009 la construcció de l'ampliació del Canal de Panamà, una de les majors obres civils de la història, per uns 2.300 milions d'euros, si ben finalment l'obra va acabar costant gairebé el doble.

contador