un avion ryanair atterit a l aeroport paris beauvais 20230920114354

Ryanair s'ha girat a la borsa aquest dilluns i ha aconseguit tancar amb lleugeres pujades després d'haver començat la sessió amb caigudes de l'1% després d'haver presentat els resultats dels nou primers mesos. Tot i que és cert que durant aquest període ha guanyat 2.190 milions d'euros, un 39% més, també ha retallat les previsions de beneficis després de l'exclusió dels vols en algunes agències de viatges en línia.

Els ingressos de la companyia han crescut també durant els primers nou mesos del seu any fiscal, finalitzat el 31 de desembre. En concret, un 26%, fins als 11.270 milions d'euros, mentre que els costos operatius s'han elevat un 25% fins als 8.880 milions. A més, el nombre de passatgers transportats durant aquests nou mesos ha augmentat un 10%, fins a les 146,8 milions de persons.

Pel que fa al tercer trimestre fiscal, l'aerolínia ha aconseguit un benefici net de 15 milions d'euros, un 93% menys que els 211 milions del mateix període de l'any anterior, i és que, ha detallat la companyia de baix cost, l'augment dels costos del combustible ha contrarestat l'increment dels ingressos, que van pujar un 17% fins als 2.700 milions.

Al trimestre, a més, els costos operatius van créixer un 26%, fins als 2.720 milions d'euros, i el nombre de passatgers transportats es va elevar un 7%, fins als 41,4 milions.

"Si bé el trànsit i les tarifes van estar per sobre de l'any anterior, les càrregues i els rendiments en les dates properes a Nadal i Cap d'Any van ser menors del que s'esperava, ja que Ryanair va baixar els preus en resposta a la sobtada (però benvinguda) eliminació de vols dels llocs web de diverses OTA 'pirates' a principis de desembre", comenta la companyia a la nota de resultats.

Michael O'Leary, CEO de Ryanair, ha apuntat que “la creixent diferència de costos entre Ryanair i tots els nostres competidors de la UE (que es veu reforçada encara més pel finançament de baix cost i els ingressos nets per interessos de Ryanair) segueix sent un avantatge competitiu creixent".

A més, ha apuntat que la companyia de baix cost té una cobertura de gairebé el 94% per al combustible del quart trimestre, mentres que la cobertura per a l'any fiscal 25 ha augmentat al 65%. "Aquesta forta posició de cobertura ens protegeix de la volatilitat actual del preu del combustible i ofereix aproximadament estalvis de 450 milions d'euros en combustible ja coberts per a l'any fiscal 25", ha destacat.

Tot i això, també ha reconegut la delicada situació a què s'enfrontarà Ryanair al seu quart trimestre fiscal. "Tradicionalment és el nostre trimestre més feble", ha dit O'Leary, que ha comentat que també es veurà afectat per la cancel·lació parcial dels crèdits de carboni gratuïts de l'RCDE (a partir de l'1 de gener).

"Si bé ens beneficiarem de la caiguda del trànsit de Pasqua a la primera meitat a finals de març, és poc probable que això compensi completament els factors de càrrega i els rendiments més febles del que s'esperava a finals del tercer trimestre i principis del quart", ha remarcat.

Això ha portat l'aerolínia a retallar les previsions. En concret, ha reduït la seva estimació de beneficis per a l'any fiscal 24, que ara espera tancar amb guanys entre 1.850 i 1.950 milions d'euros (abans entre 1.850 i 2.050 milions).

"Aquesta orientació i el resultat de l'any complet segueixen depenent en gran mesura d'evitar esdeveniments adversos imprevistos al quart trimestre (com la guerra d'Ucraïna, el conflicte entre Israel i Hamàs i nous retards als lliuraments de Boeing)", ha conclòs O'Leary.

Per als experts de Bankinter, Ryanair ha presentat uns resultats "dèbils, pitjors del que s'esperava", i, a més, n'ha reduït les seves estimacions. Destaquen també que l'hagi impactat "directament" el retard i els problemes de Boeing, que n'és el "principal proveïdor".

Tot i que expliquen que tot i l'aerolínia s'ha vist beneficiada per la "consolidació del sector" i del seu model de baix cost i de proximitat i l'absència de viatges de negoci. "Compta amb un balanç sanejat, que inclou caixa neta positiva", conclouen.

LA 'BELIGERÀNCIA' D'O'LEARY

"Ryanair mai no ha tingut una política de fer amics, i el seu conseller delegat, Michael O'Leary, és un exemple vivent del seu enfocament robust i combatiu", diu el director d'inversions d'AJ Bell, Russ Mould. Segons la seva opinió, la "bel·ligerància" del CEO "sembla haver tingut un impacte negatiu després que fos eliminada d'alguns llocs web de reserves a principis de desembre, aparentment per una disputa sobre agents en línia que extreien tarifes de Ryanair del seu propi lloc web".

Aquesta és una de les principals raons per les quals la companyia ha retallat les seves previsions de beneficis, diu aquest expert, que recorda que O'Leary va anomenar "pirates" les empreses en qüestió a principis de gener, de manera que "les perspectives d'acostament semblen escasses".

Segons la seva opinió, "els accionistes hauran d'esperar que les previsions, que el problema sigui temporal, siguin correctes". I també que altres vents en contra a què s'enfronta no vagin a més. I és que "l'altre factor que ha contribuït a la rebaixa dels beneficis és probable que provoqui més turbulències al sector, ja que l'empresa ha assenyalat un fort augment dels costos de combustible".

"La recent pujada del petroli com a conseqüència de les tensions a l'Orient Mitjà podria fer que aquesta qüestió es convertís en un problema cada vegada més gran per al sector", diuen des de la companyia d'anàlisi britànica. Mould recorda, a més, que la Ryanair" està immersa en un altre tema candent del sector de l'aviació, ja que s'enfronta a la perspectiva de nous retards a l'entrega dels nous Boeing 787 MAX 8, que consumeixen menys combustible”.

Com diu, "tot i que Boeing està envoltat d'un escàndol de seguretat, Ryanair ha donat un notable vot de confiança al fabricant d'avions, oferint-se a comprar qualsevol avió 737 MAX 10 rebutjat per les aerolínies nord-americanes 'al preu adequat'".

Noticias relacionadas

contador