• Es tracta de la primera comanda de trens de l'operadora en almenys una dècada
  • Renfe calcula que aquesta comanda generarà 1.000 nous llocs de treball
Renfe_Ave_Paron

Renfe resoldrà aquest dimarts el contracte de subministrament i posterior manteniment de trenta nous trens AVE durant quaranta anys, una comanda estimada en 2.642 milions d'euros pel qual competeixen Alstom, CAF, Siemens i Talgo, segons Europa Press.

Siemens, Alstom, Talgo i CAF són els quatre fabricants que es disputen el contracten los cuatro fabricantes que se disputan el contrato

En l'acte públic convocat per la companyia ferroviària, la mesa de contractació de Renfe exposarà la puntuació donada a cadascun dels models de tren AVE proposats per les quatre companyies. Posteriorment, obrirà els sobres de les ofertes econòmiques. El fabricant que, en sumar la nota de tots dos aspectes, aconsegueixi la millor puntuació resultarà triat potencial adjudicatari ('preferred bidder') de la comanda.

La contractació quedarà pendent de ratificació per part del consell d'administració que la companyia ferroviària convocarà una vegada verifiqui i certifiqui tota la documentació de l'oferta de l'adjudicatari.

El denominat 'contracte ferroviari del segle' contempla la fabricació i subministrament de quinze nous AVE i una comanda addicional de quinze trens més que l'operadora anirà sol·licitant per lots de cinc unitats en funció de les seves necessitats. També abasta el posterior manteniment dels vehicles durant quaranta anys.

Renfe busca un tren que circuli a una velocitat de fins a 320 quilòmetres per hora i de gran capacitat, això és, que pugui transportar a un mínim de 400 viatgers.

PRIMERA COMANDA EN 10 ANYS

Es tracta de la primera comanda de trens de l'operadora en almenys una dècada, i de la primera ocasió en la història de la ferroviària en la qual recorre a un acte públic per fallar la seva contractació.

Es tracta de la primera comanda de trens de l'operadora en almenys una dècada

La companyia que presideix Pablo Vázquez ha triat aquest sistema, el que s'utilitza en els grans contractes internacionals, amb la finalitat de garantir la màxima transparència i seguretat jurídica a tot el procés de contractació.

Amb aquesta compra de trens, Renfe pretén garantir-se una flota suficient de vehicles per atendre l'augment de demanda de viatgers prevista per als propers anys tant per l'augment de la mobilitat com per la posada en servei de noves línies AVE.

QUATRE TRENS

Siemens competeix pel contracte amb el 'Velaro', un tren AVE que ja circula a Espanya, concretament en l'AVE a Barcelona, mentre que CAF licitació amb el 'Oaris'. Tots dos vehicles presenten diferents tipus de tracció distribuïda al llarg dels cotxes.
Talgo, del seu costat, ha presentat el 'Avril', que assegura consumir una menor energia i comptar amb pis baix. Per la seva banda, Alstom no ha desvetllat com dels seus models de tren AVE ha triat per tractar d'aconseguir el concurs, si un dels quatre que tenen un sol pis, o el seu tren 'dúplex', de dues plantes.

RECUPERACIÓ DE L'ECONOMIA

Renfe calcula que aquesta comanda generarà 1.000 nous llocs de treball

Renfe assegura que aquesta comanda cobreix les seves necessitats de flota i contribuirà a la recuperació de l'economia espanyola, atès que calcula que generarà 1.000 nous llocs de treball, segons dades de l'empresa que recull Europa Press.

A més, dinamitzarà un sector que compta amb diverses fàbriques i instal·lacions a Espanya que porta anys centrant-se en comandes per a l'exterior davant l'absència de demanda nacional.

Renfe resoldrà així aquest històric contracte un any després de treure-ho a concurs al desembre de 2015. No obstant això, la companyia va haver de rellançar el procés al maig d'aquest any per ajustar els plecs de contractació a un recurs que va presentar Bombardier, que posteriorment va quedar desqualificada de la licitació.

contador