renault offre sur les minoritaires d avtovaz jusqu au 10 09

Renault se suma a la llarga llista d'empreses que abandona Rússia per la invasió d'Ucraïna. El fabricant d'automòbils ha anunciat la suspensió de totes les activitats al país per la guerra. Una decisió que la companyia francesa ha adoptat després del discurs del president ucraïnès, Volodimir Zelenski, davant de l'Assemblea francesa.

  • 50,10€
  • 0,50%

Tot i que Renault té a Rússia el seu segon mercat més important, només darrere de França, ha decidit suspendre les seves activitats al país. Ho va fer aquest dimecres, assegurant que parava l'activitat "a partir d'avui" a la seva fàbrica de Moscou, on s'acoblen tres models de la marca (Captur, Duster i Arkana), així com el Terrano dels seus socis de Nissan, segons recull Efe.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

Cal destacar que l'any passat Renault va vendre a Rússia el 18% dels seus vehicles i aquest país va representar el 10% de la facturació, de manera que el cop pot ser important. De fet, el grup automobilístic ha reconegut que "es veu obligat a revisar les seves perspectives financeres per al 2022", de manera que estima ara un marge EBIT del 3% enfront del "4% o superior" d'abans, i creu que la generació de flux de caixa serà "positiva" davant de la seva expectativa de "1.000 milions d'euros o superior" prèvia.

Quant a la seva participació de gairebé el 68% a les dues unitats d'AvtoVaz -on es troba el gruix de la plantilla de Renault-, l'empresa francesa ha explicat que "avaluarà les opcions possibles", tenint en compte que actuarà "de manera responsable respecte als seus 45.000 assalariats a Rússia”.

Segons apunten els experts de Bankinter, Renault és el fabricant "més exposat a Rússia", i creuen que aquesta decisió "provocarà un impacte fort i negatiu als comptes de la companyia". "Després dels resultats del 2021 vam canviar la nostra recomanació del valor a neutral des de vendre" perquè les xifres "mostraven una volta a benefici després de dos anys consecutius de pèrdues i una millora en marges molt més ràpida del que s'ha estimat". Tot i això, assenyalen, l'exposició a Rússia "suposa un important obstacle que dificultarà que aquesta millora operativa es consolidi i avanci al ritme estimat". Per això, tornen a reduir la seva recomanació sobre el valor a vendre.

Renault ha fet aquest anunci un dia després que una altra francesa, TotalEnergies, fos molt criticada per continuar fent negocis a Rússia malgrat la invasió. La petroliera només hi ha alentit la seva activitat. Ara només queda un altre gran grup francès al centre de les crítiques, Leroy Merlin, que de moment ha descartat deixar d'operar a Rússia.

"ABANDONAR EL MERCAT RUS"

Precisament aquestes empreses han protagonitzat part del discurs que Zelenski ha pronunciat davant de l'Assemblea francesa. De fet, ha llançat una crítica explícita a les empreses franceses que mantenen la seva activitat a Rússia malgrat les circumstàncies.

"Han d'abandonar el mercat rus: Renault, Auchan (Alcampo a Espanya), Leroy Merlin i altres han de deixar de ser els patrocinadors de la maquinària de guerra russa", ha reclamat.

contador