ep archivo   una trabajadora de la fabrica de reig jofre en el laboratorio en barcelona catalunya
Kike Rincón - Europa Press - Archivo

Reig Jofre ha anunciat una inversió de 5,8 milions d'euros en la companyia biotecnològica Leanbio. Aquesta inversió té com a objectiu la integració vertical en el desenvolupament, la caracterització i la producció de principis actius de base biotecnològica, segons la comunicació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

  • 2,68€
  • -1,83%

D'aquesta manera, Reig Jofre capitalitza les seves instal·lacions existents i know-how en formulació, estabilització, caracterització i escalat industrial, i producció asèptica de producte acabat farmacèutic injectable.

"Reig Jofre evoluciona del procés farmacèutic de fill & finish cap a la Integració vertical en la producció de biotecnològics innovadors i biosimilars. Aquest avenç es porta a terme de la mà de Leanbio, en què Reig Jofre participa al 10% del seu capital fins a la data", ha explicat la farmacèutica.

L'operació, articulada mitjançant capital i deute, ha estat liderada per Reig Jofre amb altres socis de Leanbio. Com a resultat, la companyia catalana augmentarà la seva participació en Leanbio fins a assolir el 24%, i es comprometrà a continuar incrementant la seva presència a mesura que s'avanci al pla d'expansió.

Aquesta inversió permetrà a Reig Jofre i Leanbio oferir serveis integrats a tota la cadena de les etapes de desenvolupament fins a l'escalat industrial per a la comercialització de proteïnes recombinants, anticossos i teràpies avançades tant per a les multinacionals amb què ja col·laboren, que requereixen del coneixement especialitzat dels dos partners, així com per a l'ecosistema d'empreses emergents d'Espanya i d'Europa.

Això inclou des del desenvolupament i la producció del principi actiu biològic fins al producte farmacèutic acabat a les instal·lacions de Reig Jofre a Barcelona.

Alhora, aquesta col·laboració permetrà a Leanbio, que fins ara comptava amb instal·lacions per a la caracterització, desenvolupament, escalat i producció de productes biotecnològics fins a fase preclínica, avançar en el seu projecte d'expansió i capitalitzar el seu know-how i experiència, reforçant les seves instal·lacions mitjançant la posada a punt d'una nova planta certificada GMP (Bones Pràctiques de Fabricació, per les sigles en anglès) per produir principis actius de base biotecnològica i mRNA a escala industrial.

"La planta ubicada a Sant Quirze del Vallès, província de Barcelona, ocuparà una àrea de prop de 4.000 metres quadrats. Comptarà amb tres línies de producció amb capacitat per fabricar proteïnes recombinants, anticossos en diferents sistemes d'expressió, ADN plasmídic i ARN missatger per teràpies avançades dins del sector biofarmacèutic, adaptant-se a diversos volums de producció", ha subratllat la farmacèutica.

També comptarà amb laboratoris de desenvolupament, zones d'escalat, plantes pilot de producció i control de qualitat. Es preveu que la creació d'ocupació sigui gradual, amb personal altament qualificat i que l'equip superi les 100 persones quan la planta arribi al màxim rendiment el 2030. S'estima que la planta estigui operativa a mitjans del 2025.

"Aquesta inversió marca un avenç significatiu en la col·laboració estratègica entre Reig Jofre i Leanbio, iniciada el 2018 amb la creació de la joint-venture Syna Therapeutics, participada conjuntament al 50% per al desenvolupament de productes biofarmacèutics a l'àmbit dels biosimilars i molècules innovadores", ha indicat l'empresa.

"És una gran fita per a Reig Jofre, durant els 90 anys hem mantingut l'especialització en el producte acabat farmacèutic injectable, i ara, de la mà de Leanbio, ens embarquem en la producció de principis actius biotecnològics, aprofitant la creixent demanda de noves teràpies avançades postcovid, com les teràpies cel·lulars, gèniques i d'ARN, que requereixen cada vegada més, serveis amb un know-how científic i tecnològic específics i equipaments i instal·lacions especialitzades per acompanyar aquesta nova era en què estem entrant al camp de les teràpies farmacològiques", ha conclòs Ignasi Biosca, CEO de Reig Jofre.

Noticias relacionadas

contador