• Considera inadequat el logo, un requadre amb fons negre i una rosa, amb el qual aquesta cadena de restaurants es vincula a les pel·lícules de la saga 'El Padrí'
mafia mesa
La Mafia se sienta a la mesa

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha avalat aquest dijous l'anul·lació de la marca espanyola 'La Mafia se sienta a la mesa' a tot Europa. I ho ha fet en considerar inadequat el logotip registrat per la cadena de restaurants italians, un requadre amb fons negre i una rosa que s'usa com a emblema de la companyia, els establiments de la qual estan decorats amb temàtica vinculada a les pel·lícules de la saga 'El Padrí'. En concret, al·lega motius d'ordre públic, ja que el tribunal europeu considera que s'està donant una imatge positiva d'una organització criminal.

Itàlia va sol·licitar el 2015 la nul·litat del registre de la marca davant l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE. Davant la seva negativa, va recórrer-la davant la justícia europea

Aquesta marca pertany a la societat espanyola La Mafia Franchises, abans coneguda com La Honorable Hermanadad, que va registrar aquesta marca el 2006 davant l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) i Itàlia va sol·licitar el 2015 la seva nul·litat. Davant la negativa de l’EUIPO, el país transalpí va recórrer la decisió davant la justícia europea el 2015, i ha estat ara quan ha arribat la sentència.

L'Estat italià va carregar contra la marca per considerar-la contrària a l'ordre públic, en estimar que promovia "manifestament" l'organització criminal coneguda com la Màfia i que tenia l'efecte de manipular la imatge positiva de la gastronomia italiana. Així mateix, assegurava que la cadena de restaurants, amb la seva denominació i el logotip registrat, banalitzava la gravetat que comporta l'activitat d'aquesta organització criminal. I el TJUE ha avalat aquesta postura.

En concret, la justícia europea ha justificat la seva negativa al registre de la marca assenyalant que l'element denominatiu "la Màfia" és dominant a la marca, i que aquest remet "mundialment" a "una organització criminal que recorre, entre altres coses, a la intimidació, la violència física i assassinat" i que està implicada en activitats il·legals com "el tràfic il·legal de drogues i d'armes, el blanqueig de diners i la corrupció". Tot això, sentencia el TJUE, "vulnera els valors de la Unió Europea, especialment el respecte de la dignitat humana i la llibertat". Així mateix, addueix que la seva dimensió transfronterera representa una amenaça seriosa per a la seguretat en tot la Unió.

El tribunal conclou que la marca 'La Mafia se sienta a la mesa' remet a una organització criminal i dona una imatge globalment positiva d'aquesta organització, banalitzant les seves activitats criminals greus, i creu que això pot provocar i ofendre víctimes de l'organització i dels seus familiars. De fet, aquesta institució recorda que la Mafia té una imatge molt negativa a Itàlia, i creu que la denominació del restaurant pot fer mal a qualsevol persona sensible.

Els jutges de Luxemburg han rebutjat tots els arguments de la companyia espanyola la Mafia Franchises, que va al·legar que la marca no té com a objectiu "insultar, ofendre o agredir". Tal com va assenyalar, ni tan sols pretén situar La Mafia com a element central, tot i la decoració dels seus restaurants, amb referències a la famosa saga cinematogràfica 'El Padrí', sinó que es tracta d'una "forma de paròdia o de referència a les pel·lícules" i, "en particular, als valors de família i de corporativisme que aquestes pel·lícules escenifiquen".

No obstant això, segons els magistrats del TJUE les intencions de la Mafia Franchises de registrar aquesta marca no tenen pertinència per a la percepció negativa per part del públic. És més, assenyalen que "l'existència de nombrosos llibres i pel·lícules que es refereixen a la Mafia no altera de cap manera la percepció de les malifetes comeses per aquesta organització". Contra la decisió del tribunal es pot interposar recurs de cassació en un termini de dos mesos a partir de la notificació de la resolució.

contador