ep sucursal banco kutxabank
EUROPA PRESS - Archivo

El Lehendakari, Iñigo Urkullu, ha afirmat aquest divendres que Kutxabank "és avui l'entitat financera líder en solvència i té acreditat el dividend social més alt de tot l'Estat", per la qual cosa no creu necessària la seva fusió amb cap altra entitat, però ha assenyalat que es tracta d'una decisió que correspon adoptar als seus òrgans de gestió. "Un banc cada vegada més gran no és sinònim de més solvència", ha afirmat.

Al ple de control que s'està celebrant al Parlament Basc, la portaveu parlamentària d'EH Bildu, Maddalen Iriarte, ha preguntat al Lehendakari sobre la resposta del Govern Basc a les informacions que suggerien que el Banc Sabadell hauria contactat amb BBVA i Kutxabank de cara a una possible fusió.

El conseller basc d'Economia i Hisenda, Pedro Azpiazu, va afirmar el 6 d'octubre que Kutxabank té un nivell de solvència "suficient" per "funcionar bé pel seu compte" i "sense més problemes". A més, des del banc presidit per Gregorio Villalabeitia s'ha assegurat que no s'està negociant, en aquest moment, cap operació corporativa, si bé no és una cosa que descartin si es presenta una opció interessant.

La portaveu de la coalició ha destacat que davant l'actual situació de crisi "cal donar respostes de manera urgent com a país" i ha mostrat la seva preocupació perquè consideri que ara no és necessària la fusió de Kutxabank amb altres entitats perquè "obre la porta al fet que en un altre moment ho sigui", quan EH Bildu creu que "ha de continuar sent una institució basca" i no acceptar que es converteixi en un "Euskaltel dos".

Iriarte ha demanat una "aposta ferma" perquè creu que el Govern Basc "està tapant amb pedaços tant pel que fa a les prioritats de la legislatura, com per a les transferències". "Hem de fer una aposta en favor d'un Sistema de Finances basc i això és el que esperem del Govern Basc", ha assenyalat abans de reclamar "passos valents".

Urkullu ha recordat que el Govern Basc ha afirmat que la fusió no és necessària i ha recordat que en aquest mateix sentit també s'ha manifestat Kutxabank.

Així mateix, ha destacat que el banc "ha guanyat credibilitat en la seva trajectòria", tant davant el Govern Basc com davant la societat. "Té competència per a prendre aquest tipus de decisions i ha demostrat que té maduresa per a prendre aquest tipus de decisions", ha insistit.

Urkullu ha explicat que el Govern Basc rep informació sobre la gestió, objectius i estratègia de Kutxabank "amb puntualitat" i tenint en compte aquesta informació actual, ha reiterat que "en aquest moment no es veu en la necessitat d'una fusió".

No obstant això, ha subratllat que aquesta és una decisió que correspon adoptar als òrgans de gestió de l'entitat. "La seva gestió professional, responsable, seriosa i solvent està reconeguda. El nostre objectiu és que continuï mantenint la seva capacitat de gestió, independència, compromís, arrelament i suport a l'economia basca amb tota solvència", ha assenyalat.

En aquest sentit, ha afirmat que Kutxabank "és avui l'entitat financera líder en solvència i té acreditat el dividend social més alt de tot l'Estat" i ha recordat que "les autoritats europees no han traslladat la necessitat d'analitzar l'horitzó de la fusió".

"MÉS GRAN NO VOL DIR MÉS SOLVENT"

"Em permeto dir també que sobre la base de totes les experiències conegudes, també al nostre propi entorn, no hi ha una grandària única òptima, ni un únic model de negoci viable en el sector. Un banc cada vegada més gran no és sinònim de més solvència", ha indicat.

El lehendakari ha assenyalat que "molts països a Europa compten amb una extensa xarxa de caixes d'estalvi de caràcter regional o local altament competitives" i ha posat com a exemple Alemanya amb més de 400 entitats.

Per això, ha insistit que "els processos de fusió amb els grans bancs no són l'única alternativa, ni té per què ser la millor opció per a l'estratègia de futur" però ha aclarit que aquesta és la seva opinió, ja que Kutxabank té "el seu propi full de ruta" que "li correspon decidir a la pròpia entitat financera".

Noticias relacionadas

contador