ep movimiento de mercancias en el puerto de almeria
APA - Archivo

El transport marítim és el principal mitjà d'enviament de productes falsificats i la Xina és punt d'origen més comú de les falsificacions confiscades en contenidors, segons el nou estudi de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE).

El comerç mundial de productes falsificats va ascendir als 460.000 milions d'euros el 2016 (les dades més recents disponibles) xifra que suposa el 3,3% de tot el comerç mundial, mentre que els productes falsificats van suposar el 6,8% de les importacions de mercaderies procedents de tercers països a la UE, amb un valor de 121.000 milions d'euros.

L'informe assenyala que el transport marítim representa més del 80% de tot el comerç internacional de mercaderies. Els portacontenidors augmenten l'eficiència i redueixen els costos del comerç internacional, però també poden utilitzar-se de manera il·lícita per transportar productes falsificats.

En aquest sentit, l'estudi revela que les incautacions de falsificacions enviades en contenidors suposen una proporció relativament baixa del nombre total de confiscacions encara que representen el 56% de la valor total de les falsificacions confiscades.

A l'informe també s'assenyala que la Xina és el principal punt de partida de les falsificacions transportades per via marítima en contenidors. De fet, el 79% del valor total dels productes falsificats decomissats en contenidors a nivell mundial procedeixen d'allà.

ENFORTIR LES DUANES

Menys del 2% dels contenidors se sotmet a una inspecció física, la qual cosa ofereix grans oportunitats a les xarxes delictives, que utilitzen aquesta indispensable via de subministrament de forma il·lícita.

L'informe adverteix de la necessitat d'atorgar a les falsificacions una alta prioritat per part dels funcionaris de duanes, als quals s'ha de dotar d'unes tècniques i eines de registre i inspecció més adequades per detectar-les.

Així doncs, tot i que l'escaneig de contenidors amb equips de raigs X o raigs gamma pot servir per detectar eficaçment estupefaents, armes o el tràfic d'espècies silvestres, no permet detectar productes falsificats, per als quals únicament és eficaç la inspecció física.

El director executiu de l'EUIPO, Christian Archambeau, ha afirmat que la "creixent preocupació" per la falsificació d'equips de protecció individual i medicaments com a conseqüència de la pandèmia, ha deixat al descobert la necessitat d'aconseguir uns avenços "significatius" en la lluita contra el comerç il·lícit. "Les falsificacions perjudiquen el comerç legítim, són sovint perilloses i han de tornar a convertir-se en una de les prioritats en la lluita contra la delinqüència internacional", ha afegit.

contador