photo d une plaque de rue wall street visible a l exterieur de la bourse de new york nyse 20230410164313

Els bancs regionals dels Estats Units van caure ahir amb força després de la intervenció de First Republic per part dels reguladors i la venda posterior a JP Morgan dilluns. Entre els que pitjor ho van fer hi ha PacWest Bancorp, que va arribar a enfonsar-se un 40% i va acabar tancant amb voluminoses retallades del 27,78%. Tot i això, l'entitat rebota a prop d'un 7% durant la sessió d'aquest dimecres a Wall Street.

El banc amb seu a Califòrnia no va ser l'únic prestador regional sota pressió. Les accions de Western Alliance van perdre un 15%. L'SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) es va enfonsar un 6,3%.

Els experts ja havien avisat que, després de l'enfonsament de First Republic, "l'atenció se centrarà (ara) en quin altre banc mitjà és vulnerable a una retirada greu de dipòsits".

First Republic havia comunicat la setmana passada sortides de dipòsits per valor de 100.000 milions de dòlars al primer trimestre, cosa que va accelerar la seva intervenció i tancament. Tot i això, la majoria dels altres bancs regionals han anunciat descensos menors en els dipòsits, i alguns, com PacWest, han explicat que els dipòsits van començar a repuntar a finals de març.

Wall Street va acabar la sessió de dilluns pràcticament pla després de la venda de First Republic a JP Morgan, però aquest dimarts les caigudes van ser clarament més importants (-1%) també en un context de nerviosisme en espera del que decideixi avui la Reserva Federal (Fed) sobre els tipus dinterès. El consens espera una pujada de 25 punts bàsics.

Un altre problema al qual s'enfronten els bancs regionals és precisament la possibilitat de noves pujades de tipus de la Reserva Federal. L'augment dels tipus fa que sigui més costós per als bancs mantenir els seus dipòsits, alhora que redueix el valor de mercat dels bons i préstecs a llarg termini als seus llibres.

La fallida de First Republic suposa la segona fallida més gran de la història del sistema financer nord-americà després de la de Washington Mutual el 2008. El seu enfonsament segueix els de Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank del març i el mercat tem que això no hagi finalitzat.

contador