Oryzon –companyia biofarmacèutica de fase clínica centrada en l'epigenètica 1 per desenvolupar teràpies en oncologia i malalties neurodegeneratives– ha començat a cotitzar a borsa aquest dilluns amb una pujada superior al 30% després de marcar un primer preu de 4,49 euros.

El procés per començar la seva trajectòria en el parquet s'ha dut a terme mitjançant un procediment de listing, és a dir, posant al mercat directament totes les accions de la companyia. El preu de sortida ha estat de 3,39 euros per títol, la qual cosa implica una capitalització de 96,5 milions d'euros. El codi de negociació de la companyia és ORY.

Solventis ha actuat com a coordinador global de l'operació; KPMG n’ha estat l'assessor legal, i Grant Thornton, l'auditor de comptes.

El president de la companyia, Carlos Buesa, ha explicat que cotitzar a borsa és «una gran fita per a Oryzon i un nou graó dins de l'aposta de creixement i internacionalització de la companyia». «Ser al mercat ens permet tenir una plataforma de finançament per desenvolupar els nostres projectes i reforçar la nostra estructura a fi d’adaptar-la als estàndards de govern corporatiu», conclou el primer executiu d’Oryzon.

AMPLIACIÓ DE 16,5 MILIONS

Oryzon va tancar recentment una ampliació de capital d’un import total de 16,5 milions d'euros. Després d'aquesta ampliació, els fundadors d’Oryzon, Carlos Buesa i Tamara Maes, controlen cadascun el 13,15% del capital, mentre que el fons Najeti posseeix el 24,6% de les accions de la companyia. Altres participacions significatives són les de Costex (6,5%), Corporación Sant Bernat SCR (3,8%) i Grupo Ferrer Internacional (2,7%).

Així mateix, el nucli dur de la companyia ha adquirit un compromís de lock up en virtut del qual els fundadors d’Oryzon, Carlos Buesa i Tamara Maes, s'obliguen a no vendre les seves accions al mercat en un termini de 12 mesos. En el cas del fons Najeti i José María Echarri, el termini és de 6 mesos.

Entre els nous accionistes, que controlen el 17,1% del capital, destaca Joseph Fernandez –la participació del qual en el capital social d’Oryzon puja a l’1,03%–, CEO d'Active Motif, firma nord-americana especialitzada en epigenètica, i fundador d’Invitrogen, companyia biotecnològica que va tenir un important èxit en la seva sortida al Nasdaq el 1999. A més,
hi ha entrat el Fons de Capital MAB de l’Institut Català de Finances (ICF).

La companyia va aconseguir la principal fita de la seva història l'abril del 2014 en llicenciar en exclusiva mundial, a la multinacional suïssa Roche, els drets de la seva molècula ORY-1001, acord pel qual ha rebut 21 milions de dòlars. Es preveu que, per consecució de fites de desenvolupament i comercialització, els ingressos d’Oryzon puguin arribar a superar els 500 milions de dòlars.

Oryzon avança també en la recerca de malalties neurodegeneratives i ha desenvolupat la molècula ORY-2001, indicada per tractar malalties com l'Alzheimer. Aquesta molècula, que aconsegueix aturar el deteriorament cognitiu i la pèrdua de memòria en models animals, començarà a provar-se en humans (fase clínica) a principis del 2016. L’ORY-2001 també pot ser útil en altres malalties del sistema nerviós com la malaltia de Parkinson i altres demències i malalties òrfenes, com la malaltia de Huntington.

contador