ep sede de la empresa orange en el parque empresarial la finca de pozuelo de alarcon en madrid
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Orange ha activat aquest dilluns la seva xarxa 5G a Espanya, que ara com ara estarà disponible a les ciutats de Madrid, Barcelona, València, Sevilla i Màlaga, i inclourà l'accés a la nova tecnologia mòbil a totes les seves tarifes, però mantenint els preus actuals, segons ha informat la companyia.

  • 10,56€
  • 0,76%

En un comunicat, Orange ha aclarit que durant aquesta primera fase d'implantació, l'accés al 5G a la seva xarxa, que es realitza sobre la banda 3,6-3,8 GHz, està disponible principalment a les zones més cèntriques d'aquestes cinc ciutats, fins a aconseguir una cobertura de prop del 30% en cadascuna d'elles.

Així mateix, l'operadora de telecomunicacions, que s'uneix amb aquest anunci a Vodafone i Telefònica en l'oferta comercial de serveis 5G a Espanya, assenyala que durant els pròxims mesos s'anirà ampliant la cobertura de la seva xarxa amb la nova tecnologia mòbil i afegint noves ciutats.

Al fil d'aquesta "important millora" en el servei, l'empresa remarca que des d'aquest dilluns totes les seves tarifes passen a ser 5G i subratlla que, en el moment d'aquest llançament, compta ja al seu catàleg amb dotze terminals que permeten gaudir d'aquesta tecnologia.

"Els clients particulars i empresarials d'Orange, sempre que es trobin a les zones de cobertura d'aquestes ciutats i disposin d'un telèfon intel·ligent 5G, podran gaudir d'aquesta tecnologia sense cost afegit sobre la tarifa contractada", ressalta.

La directora general de Red i IT d'Orange a Espanya, Mónica Sala, ha assenyalat que l'actual pandèmia de la Covid-19 no sols ha provocat una emergència sanitària, sinó també una "situació excepcional" des del punt de vista socioeconòmic, un escenari en el qual "l'evolució cap a una economia i una societat digitals es fa més urgent que mai".

"En línia amb el nostre compromís amb la societat, a Orange hem fet un pas endavant per donar suport a aquesta revolució digital amb el llançament de la nova tecnologia 5G, amb el qual esperem impulsar el desenvolupament del país", ha afirmat.

Orange incideix en què és l'operador espanyol que compta amb més espectre (100 MHz) a la banda de 3,6-3,8 GHz, "la més interessant per al desenvolupament de la nova tecnologia de banda ampla mòbil ultraràpida", després d'una inversió total de 152 milions d'euros.

ZONES DE COBERTURA

En concret, l'operadora remarca que a Madrid la cobertura 5G es concentrarà sobretot a l'interior de la M-30, encara que hi haurà barris i districtes de l'exterior que també podran gaudir d'aquest servei, com Hortaleza, Ciudad Lineal, San Blas, Puente de Vallecas, Aluche i Campamento. A més, a Pozuelo de Alarcón també es disposarà de cobertura 5G.

En el cas de Barcelona, la cobertura a la ciutat es concentrarà fonamentalment al Sud de la Diagonal, encara que estenent-se a alguns districtes com Gràcia, Clot, Sant Martí i la zona de la Meridiana. També es disposarà de cobertura 5G en part de la zona Franca (Mercabarna).

A València la cobertura serà present en bona part del municipi, des de Beniferri, Benimaclet i Benicalap al Nord fins a la línia que marca la V30 cap al sud. A Sevilla es concentrarà fonamentalment al centre (l'interior de l'antiga muralla, proporcionant cobertura en zones de tots dos marges del Guadalquivir, tant a Triana i Els Remeis com al Barri antic), així com a l'Illa de la Cartoixa.

Per part seva, a Màlaga la cobertura s'estendrà des de la platja de la Malagueta fins a la carretera de Cadis seguint la línia de la costa, cobrint el centre històric de la ciutat fins a Martiricos. Seguint l'eix de l'Avinguda d'Andalusia, la cobertura s'estendrà fins al campus de Teatinos.

BENEFICIS DEL 5G

Orange destaca que l'actual situació, marcada per una crisi tant econòmica com social derivada de les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19, li han portat a avançar en el llançament d'aquesta nova tecnologia, "que contribuirà decisivament a millorar la vida de les persones i el creixement dels negocis a través de l'impuls de la transformació digital".

Referent a això, ressalta que les oportunitats que provenen de la ubiqüitat, la latència i la velocitat de la connectivitat 5G són "il·limitades" a l'àmbit residencial i, a més, a l'àmbit empresarial, "disruptives i innovadores, orientades cap a una quarta revolució industrial".

"El confinament que es va viure en mesos passats ha reafirmat la importància de facilitar el treball en mobilitat, per la qual cosa cobra més sentit que mai la disponibilitat de millors velocitats i qualitat de servei a l'entorn col·laboratiu cloud", afirma.

A més, agrega que a l'àmbit empresarial s'obre la porta a noves solucions per als negocis, basades en realitat augmentada o virtual amb aplicació en turisme, Indústria 4.0, comerç, etc.

Així mateix, l'operadora ressalta que des que el 2018 es convertís en el primer operador a Europa a completar, fora d'un laboratori, una anomenada 5G, de veu i de dades sobre una xarxa 'standalone' no ha parat d'experimentar amb aquesta nova tecnologia a diferents ciutats espanyoles.

De fet, subratlla que tindrà un "paper protagonista" en els pilots 5G que es desenvoluparan a Galícia, València i País Basc en el marc de la convocatòria d'ajudes llançada pel Govern a través de Red.es, la qual cosa permetrà que es desenvolupin proves de concepte que impulsaran la digitalització de l'economia en diferents sectors productius.

Noticias relacionadas

contador