ep fachadanueva pescanova 20190430170949
NUEVA PESCANOVA - Archivo

El vicepresident d'Aecoc i conseller delegat de Nova Pescanova, Ignacio González, ha analitzat aquest dimarts la situació i tendències del gran consum i ha subratllat que "cal deixar de mirar tant els mil·lennistes per mirar més els 'viejenials' perquè són més, seran més i tenen més poder adquisitiu".

Sota el títol El gran consum, motor del canvi, González ha obert el Congrés Aecoc d'Estratègia Comercial i Màrqueting, que reuneix a prop de 400 professionals del sector. González ha radiografiat un mercat que, segons ell, "mai ha estat fàcil" però en el qual, més enllà de culpabilitzar la conjuntura, les empreses han de redefinir les seves estratègies per créixer en un context en què la confiança del consumidor repunta, amb el percentatge d'atur més baix dels últims 10 anys.

En la seva opinió, el major problema conjuntural que presenta Espanya és l'envelliment de la població, ja que presenta la piràmide poblacional més envellida del món després del Japó.

El vicepresident d'Aecoc ha analitzat els reptes per a la indústria i la distribució en un mercat digital, on els models tradicionals es trenquen i on s'imposa un consumidor "militant" que "vol empreses i marques honestes, amb valors i que tinguin clar el seu compromís amb l'entorn i la societat".

El conseller delegat de Nova Pescanova, Ignacio González, ha definit el consumidor d'avui com bipolar

A més, el consumidor d'avui, el qual González ha definit com bipolar, es declara molt preocupat per la salut, però combina el consum de productes casolans, tradicionals o ecològics amb moments d'indulgència en els quals incorpora un altre tipus de productes. En qualsevol dels casos, el consumidor demanda articles mediambientalment responsables.

Així, segons les dades ofertes, el 52% dels consumidors demana menjar a domicili, el 40% compra plats preparats i el 47% afirma que comprarà més productes saludables el proper any. A més, el 88% declara estar preocupat per l'impacte de les bosses de plàstic, el 89% creu que s'hauria de reduir l'ús de plàstics en envasos i embalatges i nou de cada deu considera que l'empaquetament és un problema.

EL CONSUMIDOR 'HIPERCONNECTAT'

Per la seva banda, la directora d'iniciatives estratègiques de Nielsen, Ángela López Antón, ha destacat que hi ha un consumidor hiperconnectat, que passa més de 74 hores setmanals a la xarxa, cosa que aporta una quantitat ingent de dades a les empreses. De fet, el 2019, s'ha generat més dada que en tota la història del sector, cosa que suposa, segons ella, una gran oportunitat, però també un important desafiament per a les companyies del sector.

El 2019, s'ha generat més dada que en tota la història del sector

A més, el 66% dels consumidors està obert a rebre informació personalitzada el que, segons ell, vol dir que "no li importa el que les marques sàpiguen d'ell, sempre que obtingui un valor afegit".

La directiva de Nielsen ha indicat que el sector del gran consum ha crescut en valor un 2,7% entre gener i abril respecte al mateix període de l'any passat.

No obstant això, els gairebé 400 assistents al Congrés AECOC d'Estratègia Comercial i Màrqueting s'han mostrat més optimistes pel que fa a l'evolució de les seves empreses. De fet, a prop del 54% ha declarat, mitjançant un sistema de votació interactiu a la sala, que la seva companyia creixerà per sobre del 5% en valor el 2019.

El Congrés Aecoc d'Estratègia Comercial i Màrqueting, que se celebra a Madrid, aborda al seu programa els desafiaments del comerç electrònic a gran consum o com els líders de la distribució internacional estan adaptant els seus negocis per competir amb la restauració.

contador