ep presidentenaturgy francisco reynes
GAS NATURAL FENOSA - Archivo

Naturgy va obtenir un benefici net de 592 milions d'euros en el primer semestre de l'any, enfront de les pèrdues de 3.281 milions d'euros que va reportar en el mateix període de l'exercici passat com a resultat de la deterioració de gairebé 4.900 milions d'euros apuntat pel grup per la depreciació que va dur a terme dels seus actius, especialment els de generació a Espanya.

  • 23,92€
  • 0,84%

Excloent els elements no recurrents, el benefici net ordinari del grup va ser de 692 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 30% enfront del primer semestre de l'any passat, derivat principalment d'una millora de l'activitat i de les menors amortitzacions.

El resultat brut d'explotació (EBITDA) de la companyia a tancament de juny es va situar en els 2.150 milions d'euros, un 7,3% més. En termes ordinaris, va aconseguir els 2.277 milions d'euros, un 8% més, sense tenir en compte, entre altres factors, els costos de captura de 110 milions d'euros associats a la implementació del pla d'eficiències en els quals s'ha incorregut en aquest primer semestre.

L'evolució dels negocis en l'exterior en el període va permetre a Naturgy compensar la falta de creixement de la distribució a Espanya, l'alentiment dels negocis liberalitzats i una climatologia suau en el període.

El grup va destacar que en aquest semestre ha completat el primer any d'operació des que va llançar el seu nou pla estratègic 2018-2022 -a la fi de juny de l'any passat-, amb el qual "va establir les bases de la seva estratègia de creació de valor a llarg termini", i que evoluciona en el compliment dels seus compromisos.

INVERSIONS PER 2.000 MILIONS EN L'ÚLTIM ANY

Així, les inversions de Naturgy en el primer semestre de 2019 van ascendir a 700 milions d'euros, focalitzades principalment en projectes de renovables i basades en els criteris de rendibilitat fixats en la seva política d'inversió ('Golden rules').

Des del llançament del seu pla, l'energètica ha invertit 2.000 milions d'euros, un 70% d'ells en renovables i en xarxes elèctriques.

Al passat 30 de juny, el deute net de l'empresa se situava en els 14.826 milions d'euros, un 3% menys que a tancament de 2018, gràcies a un major focus en la generació de caixa.

El president de Naturgy, Francisco Reynés, va valorar que en aquest primer any d'implementació del nou 'full de ruta' la companyia "ha sabut prendre mesures i reaccionar de forma àgil i decidida davant les incerteses i canvis que s'han produït i es produeixen tant a nivell econòmic com polític i sectorial".

Així mateix, va destacar l'esforç en aquests mesos per a simplificar la presència geogràfica del grup i optimitzar el seu model de gestió.

"Hem dissenyat una nova política comercial de la companyia que ha permès millorar els marges i reduir el risc. Tot això al costat del pla d'eficiències i la simplificació dels processos", va dir.

ACCELERA EL SEU PLA D'EFICIÈNCIES EN 2019

Dins d'aquesta ruta marcada pel seu pla estratègic, el grup ha accelerat el seu pla d'eficiències, que té un objectiu de 500 milions anuals de reducció de costos en 2022, i espera aconseguir en 2019 com a mínim 150 milions d'euros, enfront de la previsió inicial de 100 milions.

Pel que fa a la proposta de retallades que planteja la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en els seus esborranys de circulars per a la nova metodologia de remuneració de l'activitat de distribució d'electricitat i gas a partir de 2020 i 2021, respectivament, Naturgy va afirmar que, a través del procés d'al·legacions que expira el pròxim 9 d'agost, en el qual està treballant de "forma prioritària", buscarà "protegir els interessos de tots els 'stakeholders' de Nedgia, que compta entre els seus accionistes de referència amb dos fons de pensions, un alemany i un altre canadenc (Allianz Capital Partners i Canada Pension Pla Investment Board)".

Així mateix, va subratllar que tractarà d'assegurar que el nou marc regulador continuï "reconeixent un nivell raonable i predictible" de la remuneració regulada en el llarg termini, tant per a les inversions ja executades com per a les futures.

Noticias relacionadas

contador