• Tot i el risc, Moody’s afegeix que, com que la probabilitat de secessió catalana és baixa, no hi hauria "un imminent impacte material en els bancs espanyols"
caixabank sabadell portada

Encara que Sabadell i CaixaBank van prendre la decisió de traslladar les seves seus socials (a Alacant i València, respectivament) i això ha alleujat les pressions de liquiditat a les quals havien de fer front a causa de la crisi catalana, l'agència de qualificació Moody’s creu que l'exposició dels dos bancs a la regió "segueix sent un risc".

  • 1,69€
  • 3,27%
  • 5,11€
  • 1,95%

"Si bé, les decisions de CaixaBank i Banc Sabadell de traslladar les seves seus fora de Catalunya han detingut les sortides de dipòsits i alleujat les pressions de liquiditat, la tensió política en curs a la regió és un crèdit negatiu per als dos bancs, ja que podria generar volatilitat en el seu finançament i activitat comercial", explica Maria Cabanyes, experta de Moody’s.

"No obstant això, com que la probabilitat de secessió catalana és baixa, no veiem un imminent impacte material en els bancs espanyols", afegeix Cabanyes.

Tant Sabadell com CaixaBank van reconèixer a finals del passat mes d'octubre que la crisi política havia tingut un impacte en els seus dipòsits, tot i que han recalcat que aquest va ser moderat. Amb motiu de la presentació dels resultats del tercer trimestre el passat 27 d'octubre, Jaume Guardiola, conseller delegat de Banc Sabadell, va explicar que durant les dues primeres setmanes d'octubre hi va haver "una aturada" de l'activitat, però va precisar que la situació " s'havia normalitzat "durant la tercera setmana. Tres dies abans, Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, també feia èmfasi que l'impacte de la situació en els dipòsits havia estat "moderat" i que la situació s'havia normalitzat. No obstant això, en general, tots els bancs han llançat un missatge clar aprofitant la presentació dels comptes del tercer trimestre i han precisat que, si la crisi s'estén en el temps, llavors els seus comptes sí que es veuran afectades. L'impacte de la situació actual "es pot veure en major o menor mesura reflectit el 2018 en funció que la situació actual perduri en el temps o sigui un parèntesi", va advertir Gortázar.

"El trasllat del domicili social garanteix que, si Catalunya guanya una vegada la independència, CaixaBank i Sabadell continuen sent bancs de la Zona Euro i els dipositants romandran protegits, alhora que els dos bancs conserven l'accés al finançament del Banc Central Europeu (BCE )", recorden des de Moody’s.

L'agència afegeix que tots els bancs espanyols amb presència nacional estan exposats a Catalunya en cert grau, "a causa de la gran mida i la riquesa de la regió". "Banc Sabadell genera el 26% del seu negoci nacional a Catalunya, cosa que el converteix en el banc espanyol amb més exposició a la regió, seguit de CaixaBank i BBVA, amb el 22% i el 20%, respectivament", subratllen des de Moody’s.

"En conjunt, però, les exposicions a la regió són baixes i menors al 20% en tots els bancs qualificats, el que reflecteix la recent diversificació de CaixaBank i Sabadell", afegeixen des de l'agència de qualificació.

Noticias relacionadas

contador