• L'entitat havia assenyalat ahir que la seva posició de liquidesa, 10.600 milions d'euros, podria esgotar-se en quatre mesos
  • Paolo Gentiloni s'ha afanyat a proposar una injecció de 20.000 milions d'euros amb el fi de reforçar el sector financer
banca-monte-dei-paschi-leve-4-99-milliards-d-euros

Les accions de Banca Monte dei Paschi di Siena s'enfonsaven a l'inici de sessió entorn del 10% que enfonsava el valor en un nou mínim històric de 14,71 euros, després que l'entitat reconegués a última hora d'ahir que no ha aconseguit atreure l'atenció de cap gran inversor en la seva ampliació de capital, després d'aconseguir una adhesió de 2.451 milions d'euros a la seva oferta de bescanvi de bons. En aquests moments, les accions del banc reboten des dels mínims i cotitzen amb pujades de l'1%.

  • -
  • -

"En la data d'aquest comunicat no s'havia materialitzat l'interès de cap inversor àncora", reconeixia el banc toscà fa unes hores, la qual cosa eleva el risc que l'ampliació de capital de l'entitat, que busca captar fins a 5.000 milions d'euros, es tanqui avui sense haver aconseguit complir el seu objectiu.

De fet, Banca Monte dei Paschi di Siena va precisar que la seva oferta de bescanvi de deute s'ha saldat amb l'adhesió de títols per import de 2.451 milions, incloent 1.385,2 milions del tram institucional i altres 1.065 milions de l'oferta dirigida a inversors minoristes.

D'aquesta manera, el banc més antic del món calcula que després del resultat del bescanvi de deute necessitaria captar uns 2.068,8 milions mitjançant una ampliació de capital. El diari italià 'Il Sole 24 Ori' informava que el previsible rescat públic de l'entitat toscana es desenvoluparà en diverses fases al llarg de 2 o 3 mesos.

S'ACOSTA EL RESCAT PÚBLIC

L'entitat havia assenyalat ahir que la seva posició de liquiditat --10.600 milions d'euros-- podria esgotar-se en quatre mesos, enfront de les estimacions anteriors que asseguraven l'operativitat del banc durant un període d'onze mesos. Per tot això, l'Executiu liderat per Paolo Gentiloni s'ha apressat a proposar una injecció de 20.000 milions d'euros amb la finalitat de reforçar el sector financer i adoptar les mesures necessàries que protegeixin als inversors.

La proposta, que ha rebut el vistiplau de les dues càmeres del Parlament, podria elevar la ràtio de deute d'Itàlia, actualment la segona major de la zona euro, només per darrere de Grècia, fins al 134% del PIB en 2017, enfront de l'objectiu inicial de Roma de reduir la càrrega al 132% del PIB.

En concret, la mesura del Govern, que posseeix un 4% de l'accionariat de Muntanya dei Paschi, pretén incrementar l'endeutament de l'Estat en 20.000 milions per solucionar els problemes de capital del banc toscà i de Banca Popolare vaig donar Vicenza, Veneto Banca i Banca Carige, entre uns altres.