ep presidentela reserva federal fed de estados unidos jerome powell 20190320192903
FED - Archivo

El sector bancari europeu es deixa un 1,5% aquest dijous mentre que, dins de l'Ibex, les entitats financeres són els pitjors valors de l'índex. Sabadell, CaixaBank i Bankia es deixen un 2%, respectivament, mentre que Santander cedeix un 1%, igual que BBVA i Bankinter.

  • 1,69€
  • 3,48%
  • 5,04€
  • 0,56%

La Reserva Federal (Fed) va sorprendre ahir el mercat en descartar pujades de tipus per a aquest any 2019, llançant un missatge encara més acomodatici del que s'esperava. Wall Street va reaccionar de manera dispar i volàtil després de l'anunci i els experts coincideixen que aquesta decisió mostra un panorama econòmic pitjor del que es creia.

"Em sembla que la Reserva Federal ha decidit escoltar a Donald Trump. El president ha criticat en el passat la política monetària d'aquesta diverses vegades i li ha demanat reiteradament que no pugés els tipus d'interès", assenyala Naeem Aslam, expert de ThinkMarkets.

"Per descomptat, la Reserva Federal va culpar d'aquesta decisió a les dades econòmiques, que va utilitzar com a excusa per a justificar-la. No hi ha dubte que que hi ha focus de feblesa en les dades econòmiques, però no fins a aquest punt", afegeix Aslam.

Carig Erlam, expert de Oanda, considera que, ja sigui perquè els responsables polítics estan realment preocupats per l'economia en 2019 o perquè finalment han cedit a la pressió externa, la qual cosa ha fet la Fed és "sens dubte una mesura audaç després d'un any en què van pujar els tipus quatre vegades i del qual poden veure's obligats a retrocedir a mesura que avança l'any".

Erlam es refereix, com ja fan altres experts, a una possible retallada de tipus per a finals d'aquest any i afirma que un creixement més lent i les retallades de tipus "no auguren res bo per als mercats de renda variable que es dirigeixen a un any electoral. Aquest analista afegeix que l'actuació de la Fed és un senyal que els nivells alts de creixement no són tan fàcils d'aconseguir com suposava Trump i els grans i "audaços" paquets d'estímul -com les retallades d'impostos que van impulsar un any estel·lar en 2018- "tenen de fet una durada limitada".

Finalment, Michael Hewson, responsable d'anàlisi de CMC Markets, parla d'un gir de 180 graus en la política monetària de la *ed. "No ha estat un canvi gradual ni un gir lent. Més aviat s'ha tractat de girs bruscos provocats per l'ús del fre de mà".

contador