ep la subgobernadora del banco de espana margarita delgado durante su intervencion en un desayuno
Óscar Cañas - Europa Press

Els bancs espanyols cauen en borsa després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi llançat un missatge de prudència sobre els dividends massa generosos per part del sector bancari.

  • 4,51€
  • -0,73%
  • 10,21€
  • -2,06%
  • 4,81€
  • -0,37%

Margarita Delgado, membre del consell de supervisió del BCE i sotsgovernadora del Banc d'Espanya, va assenyalar aquest dilluns que l'organisme demanarà als bancs que siguin "cautelosos" a la d'hora de retribuir als seus accionistes, una vegada siguin aixecades les restriccions imposades per la pandèmia.

El BCE ja ha anticipat que permetrà als bancs tornar a distribuir dividends en els pròxims mesos, però Delgado va assenyalar que pressionaran a les entitats que proposin dividends excessius "perquè tornin a una política de distribució d'acord amb la mitjana", segons recull Bloomberg.

Delgado va afegir que "tenim altres eines si el banc no accepta la recomanació del supervisor". Així, en circumstàncies excepcionals i després d'un diàleg "constructiu", el BCE pot sotmetre als prestadors a requisits de capital més elevats o mesures qualitatives.

A més d'una avaluació de la solidesa financera d'un banc, el BCE compararà els plans de pagament de dividends amb aquells que tinguin una grandària o model de negoci similar. L'organisme, en qualsevol cas, té previst aixecar el veto als dividends el 23 de juny, encara que la mesura no tindrà efecte fins a l'1 d'octubre.

El missatge de Delgado indica que el supervisor vol frenar l'eufòria sobre els dividends davant un previsible repunt de la morositat i les insolvències en els pròxims mesos, conforme es vagin eliminant gradualment les ajudes econòmiques extraordinàries per a lluitar contra la pandèmia i les moratòries sobre els préstecs.

“Analitzarem la situació de cadascun dels bancs, això és el que significa tornar a la normalitat. Si parlem d'un banc X, que és prou solvent, prou prudent, amb suficients amortidors de gestió i una rendibilitat recurrent molt sòlida, probablement aquest banc podrà pagar no sols pels resultats de 2021, sinó també de 2020", va argumentar Delgado.

En aquest sentit, la sotsgovernadora del Banc d'Espanya va afegir que vigilar el risc creditici de la banca serà una prioritat màxima per als supervisors enguany i el pròxim. "Estem pressionant als bancs perquè tinguin un reconeixement adequat i prudent de les pèrdues potencials dels préstecs", va indicar.

Segons les seves previsions, els bancs espanyols registraran un augment dels préstecs morosos a Espanya en la primera meitat de 2022, encara que va assenyalar que "no crec que aquest sigui un canvi dramàtic" en els seus balanços.

A Espanya, el banc que té uns plans més ambiciosos per a retribuir als seus accionistes és BBVA, que planeja iniciar en el quart trimestre un pla de recompra d'accions per fins al 10% del seu capital. El banc basc utilitzarà així uns 3.500 milions d'euros provinents de la venda del seu negoci als Estats Units, que li ha reportat 9.600 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador